Пандемията бушува в Латинска Америка, но две държави са за пример

Брачна двойка в Монтевидео, Уругвай

© Associated Press

Брачна двойка в Монтевидео, Уругвай

В Латинска Америка, превърнала се в ново огнище на пандемията от COVID-19, Уругвай и Коста Рика се отличават с успеха си в борбата с болестта. Кривата на заразата намалява, смъртността е ниска, а броят на новите случаи на заразяване – ограничен.

Със 746 заразени, 20 починали и 588 оздравели, по данни от сряда, Уругвай – малка страна с 3.4 милиона жители, която никога не е обявявала официална пълна изолация – изглежда е изключение в Латинска Америка, където темпото на разпространение на заразата се ускорява, по-специално в Бразилия, Перу, Мексико и Чили.

Само 138 души бяха болни в Уругвай към сряда, като това е най-ниското число от края на април, и коефициентът на предаване на вируса през последните дни възлиза на 0.74, което е доста далеч от равнището на заразяване от 2.5, регистрирано в началото на епидемията в Китай в края на 2019 г. В Уругвай коефициетът на предаване на вируса никога не е достигал такова ниво и научните експерти говорят сега за една „възпряна епидемия“.

„Можете да ми твърдите, че има недостатъчно разгласяване на случаите, но се правят все повече тестове. А онези, които не вярват на тестовете, как ще обяснят тогава, че в интензивните отделения има свободни легла? Как ще обяснят те защо системата на здравеопазването не е претоварена?“, подчертава епидемиологът Хулио Виньоло, член на експертната комисия, която съветва властите.

Според учени дори и да не „трябва да се изпада в триумфализъм“ и „хората да продължат да са предпазливи“, епидемията „за момента е под контрол“ в Уругвай с ниска смъртност (2.7%) и тенденция на намаляване на активните случаи на зараза и на новите случаи на зараза.

Какви са причините за подобен успех? Виньоло подчертава първо бързата реакция на властите. След появата на първия случай на зараза в страната на 13 март правителството много скоро обяви извънредна санитарна ситуация, преустанови учебните занятия и затвори границите. Призивът на властите за доброволна изолация беше до голяма степен последван от населението.

Демографските характеристики на страната с ниска гъстота на населението и липса на големи урбанистични центрове, с изключение на Монтевидео, също са благоприятен елемент. В Коста Рика от вторник пък се подновява шампионатът по футбол без публика по стадионите, като това ще е първото възобновено първенство в Латинска Америка – добър знак за резултатите на страната срещу епидемията.

Човек с оформена като къща маска с надпис Остани у дома в Монтевидео, Уругвай.

© Associated Press

Човек с оформена като къща маска с надпис „Остани у дома“ в Монтевидео, Уругвай.

От появата на болестта на 7 март, централноамериканската страна с население от 5 млн. души регистрира 897 случая на COVID-19, от които 315 все още активни. Броят на починалите възлиза за момента на 10.
Страната може да се гордее с това, че има най-нисък процент на смъртност (1.1 процента) в Латинска Америка.

Както и в Уругвай, солидната здравна система и високото ниво на образование улесниха борбата с пандемията в Коста Рика. „Реакцията беше междусекторна, включваше всички правителствени отрасли“, подчертава Мария Долорес Перес-Росалес, представителка в страната на Панамериканската здравна организация. „Системата за здравен надзор реагира бързо и това е една солидна система за надзор, както и здравната система“, допълва тя, изтъквайки също „положителната реакция на гражданите“ на ограниченията, въведени от правителството.

И ако страната не обяви тотална изолация, то тя бързо затвори границите си и забрани влизането на чужденци – въпреки тежестта на туризма в нейната икономика – преустанови учебните занятия и празничните събирания. Обществените места бяха затворени и движението на превозните средства беше ограничено вечерта.

Коста Рика, която от 90-те години на миналия век се превърна в център за развитие на новите технологии, сега разчиташе и на своите лаборатории, на изследователските си центрове и на биомедцинските компании, които бързо се мобилизираха, за да се борят срещу новия коронавирус, с идеята да се намали зависимостта от вносни продукти.

„С идването на COVID-19 ние започнахме да работим за обединението на различните сектори – университети, частния национален и транснационален сектор и гражданското общество – за да можем сами да задоволяваме нуждите си от медицинско оборудване“, обяснява Луис Адриан Саласар, министър на науката и технологиите. /БТАКоментар на новината чрез Facebook