Орбан обяви, че епидемията в Будапеща е спряна

Орбан обяви, че епидемията в Будапеща е спряна

© Associated Press

Унгарското правителство ще вдигне постепенно карантинните ограничения заради COVID-19 в Будапеща от понеделник, 18 май – две седмици, след като прекрати изолацията в останалата част на страната, съобщи премиерът Виктор Орбан на страницата си във „Фейсбук“, предаде „Ройтерс“.

„Вече е ясно, че успяхме да спрем епидемията и в Будапеща. Затова можем да преминем към втората фаза на защита и в Будапеща, предпазливо… и по този начин вдигаме карантината“, заяви Орбан във видео. От 4 май правителството отмени някои ограничения извън Будапеща и в покрайнините ѝ, разрешавайки отварянето на магазини и ресторантите с тераси.

Сега е време постепенно да се отвори и самата столица, тъй като броят на заразените значително е намалял, посочи шефът на администрацията на Орбан. Правителството се е консултирало първо с медицински експерти, увериха властите.

От понеделник ресторантите и кафенетата ще могат да отворят терасите си. На всички магазини също ще бъде разрешено отново да заработят, но ще бъде запазен специалният тричасов интервал за пазаруване в хранителните магазини и аптеките за хората над 65 години. Носенето на маска ще бъде задължително в магазините и обществения транспорт, както и спазването на социална дистанция.

Обществените паркове, градската зоологическа градина, плувните басейни и обществени бани също ще могат да се върнат към обичайния си ритъм на работа. Сватби с над 200 гости в Будапеща обаче ще бъдат разрешение от средата на юни. Въпреки значителното охлабване на ограниченията училищата ще останат затворени поне до края на май в цяла Унгария.

Централноевропейската страната с 10-милионно население наложи ограничителните мерки през март, Някои ключови сектори от унгарската икономика, включително туризмът, на практика бяха парализирани, а автомобилостроителите спряха производството през март и април. Към днешния ден Унгария е съобщила за 448 смъртни случая, причинени от коронавируса при общо 3473 заразени. В Будапеща са 1655 от случаите. /БТАКоментар на новината чрез Facebook