Новият лидер на "Шин фейн" открива пътя на партията към властта в Ирландия

Новият лидер на Шин фейн открива пътя на партията към властта в Ирландия

© Reuters

В продължение на десетилетия активистите на „Шин фейн“ твърдяха, че никой друг не може да придобие влиянието и популярността на бившия говорител на Ирландската републиканска партия Джери Адамс сред националистическите привърженици на партията.

Две години след оттеглянето на Адамс, дългогодишен лидер на партията, и точно преди парламентарните избори в Република Ирландия утре, новият лидер на „Шин фейн“ Мери Лу Макдоналд доказва колко е важна популярността сред по-широки слоеве от населението.

Лявата партия шокира страната, след като зае първо място в публикувано в понеделник проучване на общественото мнение с подкрепа от 25 на сто, като за сравнение тя получи 14 на сто на изборите през 2016 година.

„Шин фейн“ вероятно има прекалено малко кандидати, за да оглави следващото правителство, и съперниците й казват, че няма да създадат коалиция с нея. Макдоналд, родена в Дъблин в семейство от средната класа, обаче приближава партията към историческата цел да влезе в правителството в Дъблин, докато споделя (с републиканците юнионисти – бел. пр.) изпълнителната власт в Белфаст.

Много ирландски гласоподаватели все още са против „Шин фейн“ заради ролята й като политическо крило на ИРА по време на продължилата с десетилетия борба срещу британското управление в Северна Ирландия, при която загинаха около 3600 души. Адамс беше лицето на тази съпротива през голяма част от 34-те си години като лидер на „Шин фейн“.

50-годишната Макдоналд отвори партията, за да отговори на притесненията на едно ново поколение, което е по-притеснено от поскъпването на жилищата, отколкото от крайната цел на „Шин фейн“ за обединяване на Република Ирландия и Северна Ирландия.

В публикуваното в понеделник проучване партията има по-голяма подкрепа сред гласоподавателите на възраст от 25 до 34 години, отколкото съществуващия от един век десноцентристки дуопол на „Фина гейл“ и „Фина фойл“.

„Шин фейн“ се радва и на значително по-голяма подкрепа сред избирателите на възраст от 35 до 49 години. Гласоподавателите на възраст над 50 години все още предпочитат двете водещи партии.

„Има наистина смайваща разлика между начина, по който гледат на „Шин фейн“ по-старите и по-младите избиратели“, каза Уна Мълали, писателка и активистка за правата на жените. „Другите партии не се свързват с политическите желания на тази поколенческа промяна.“

Макдоналд се позиционира като „прогресивна, феминистка, жена лидер, която до голяма степен е в крак с времето“, допълни Мълали.

Като доказателство за популярността на Макдоналд по време на шествие тази седмица, в което участваха хиляди работници в детски градини и ясли, искащи по-високо заплащане, протестиращите скандираха името й, докато преминаваха покрай пресконференция пред намиращата се наблизо централа на „Шин фейн“, с което заглушиха запитванията към високопоставен представител на партията за коментар на убийство, извършено от ИРА през 2007 година.

„Мери Лу ми допада. По една случайност тя е от „Шин фейн“, но така стоят нещата. Тя ги схваща“, каза Джералдин Травърс, 56-годишна гласоподавателка, която винаги е гласувала за Фина фойл“, но сега се готви даде своя вот за „Шин фейн“ и беше сред събралите се.

Травърс заяви, че е по-малко притеснена от полемиката около ИРА, която беше водеща тема в медиите през последните дни, и се интересува повече от двете си станали пълнолетни деца, които работят. Едно от тях живее у дома, а другото се нуждае от помощ, за да си плаща наема.

Редица проучвания показаха, че някои гласоподаватели се ориентират към „Шин фейн“ заради жилищния проблем, който беше една от водещите теми в предизборната кампания. Наемите в Дъблин вече са по-високи, отколкото в Токио и Сидни. Близо 10 000 души нямат жилище. Много от тези хора са семейства, намерили временен подслон, например в хотел.

В резултат популярността на Макдоналд скочи до небесата, превръщайки я в най-популярния лидер според публикуваното в понеделник проучване на Ипсос. Сондажът показва, че евентуално правителство на малцинството, оглавявано от „Фина фойл“, която има два пъти повече кандидат-депутати (от „Шин фейн“), остава най-вероятният резултат.

„Аз съм добра приятелка на Мери Лу, тя е много добър човек и това се усеща. Хората го забелязват“, каза Луиз О’Райли, влиятелен член на парламентарната група на „Шин фейн“. „Не бях изненадана от това колко популярна е станала тя.“

Конкурентни партии твърдят, че „Шин фейн“ в действителност не се е променила. Лидерът на „Фина гейл“ Лио Варадкар каза, че тя „не е нормална партия“, а лидерът на „Фина фойл“ Майкъл Мартин заяви, че никога не би могъл да се довери на нейни депутати.

И двамата твърдят, че лидерската структура на партията позволява на нейни функционери, които не заемат изборни длъжности, да определят политиката й. „Шин фейн“ оспорва това, заявявайки, че управленската й структура не е по-различна от ръководните органи на която и да било друга политическа партия.

Критици казват също, че плановете за разходи на „Шин фейн“ са прекалено щедри. Те отхвърлят също националистическата й риторика.

Партията обаче е стъпила с единия крак и в политическия център с проимиграционни и социално прогресивни политики. Ирландия е страната, в която има най-силна подкрепа за ЕС и „Шин фейн“ се отказа от голяма част от евроскептицизма, с който участваше в предизборната агитация през 2004 г., когато Макдоналд стана първият й член, влязъл в Европейския парламент с гласовете на ирландците.

Мнозина обаче смятат, че ролята на Макдоналд на референдума от 2018 г., на който ирландците гласуваха за либерализация на законодателството за абортите, е положила основите за нарастването на подкрепата както за нея, така и за партията й, особено сред по-младите избиратели.

Макар че Варадкар водеше кампанията на правителството за референдума – и като първия гей, станал премиер на Ирландия, той е смятан в чужбина за символ на промяната – Макдоналд може да се окаже най-облагодетелствана от големите социални промени в някога стриктно католическата страна.

„Мери Лу почти има фенове, особено сред младите жени. Да, много от тях са от работническата класа, но има и много жени от средната класа“, заяви Мълали, която също участваше в кампанията за правото на аборт. „Те я уважават и много млади жени започнаха да се вълнуват от политика по време на тази кампания.“ /БТАКоментар на новината чрез Facebook