Над 730 заразени в кланица в Германия, коментар за българите разпали страстите

Над 730 заразени в кланица в Германия, коментар за българите разпали страстите

© Associated Press

Водещи германски политици коментират начина, по който българите и румънците бяха свързани с нова вълна на коронавирус в окръг в Северен Рейн-Вестфалия.

„Най-малко 730 заразени!“ написа „Билд“ (за който темата е водеща) след нов скок на потвърдените случаи на COVID-19 в кланицата „Тьониес“ в окръг Гютерсло. Най-голямата кланица в Германия, която имаше близо 7000 служители в началото на кризата и където работят предимно източноевропейци, трябва да направи тестове на всички работещи.

При това резултатите сега се основават едва на 1106 проби – предстоят още 5300, отбелязва „Билд“. Кланицата спря работа, в Гютерсло затвориха детски градини и училища (а родителите са ядосани на „Тьониес“). За масовите изследвания в окръга от днес помага и германската армия – военнослужещи с „медицински познания“ и други се присъединяват, пише „Тагесшпигел“.

Вниманието към новото германско огнище (случаите, обявени за четири дни там, са колкото обявява цяла Германия за няколко) обаче бе и заради коментара на министър-председателя на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който заяви, че българите и румънците, върнали се от отпуски, са донесли коронавируса. Коментарите на християндемократа Лашет, влиятелен в партията и смятан за един от фаворитите за канцлерския пост, се следят под лупа в последните месеци.

Собственикът Клеменс Тьониес изтъкна сходна теза, макар говорител на компанията да подчерта, че отговорността е на кланицата, а не на работниците.

Критиката и към двамата не закъсня – след „Туитър“ на изказванията им реагира и Томас Кучати, който оглавява групата на социалдемократите в местния съвет на Дюселдорф (в същата провинция). Той нарече обобщението „възмутително и укорително“, тъй като отговорността е на месната индустрия и няма нищо общо с произхода на заразените. В Бундестага депутат от Зелените използва повода, за да подаде жалба в прокуратурата в Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия) срещу стандартите на работа в кланицата.

Външният министър (също социалдемократ) Хайко Маас, който вчера бе в България, осъди изказването и заяви, че няма основание за него, и добави, че е „много опасно“ да се изострят дискусиите при подобни посочвания с пръст. Лашет „налива масло в огъня“, а това не е позволено на човек, „който прави отговорна политика“. Малко по-рано българският му колега Екатерина Захариева бе определила думите на регионалния премиер като расистки и непремерени.

Междувременно Лашет се поправи. „Забранено е да се обвиняват хора от какъвто и да било произход за вируса. Смятам за важно да поясня, че и за мен, и за цялото правителство това се подразбира.“

Скандалът се пренесе и в семейството на предприемача Тьониес, където от години назрява конфликт за управлението на този бизнес. Племенникът му Роберт поиска в отворено писмо оставката му и го нападна заради спорната система (която браншът сега е длъжен да промени) на договори с подизпълнители в бранша – създала тежки условия за работниците, често източноевропейци.Коментар на новината чрез Facebook