"Мозъкът" на атентатите от 11 септември е склонен да помогне в дело срещу Саудитска Арабия

Военни полицаи наблюдават затворници в лагера в Гуантанамо, Куба

© Ройтерс

Военни полицаи наблюдават затворници в лагера в Гуантанамо, Куба

Смятаният за „мозъка“ на атентатите от 11 септември 2001 г. Халед Шейх Мохамед е склонен да помогне на пострадалите от терористичните атаки в делото им срещу Саудитска Арабия, пише в. „Уолстрийт джърнъл“, като се позовава на съдебни документи.

Според вестника той поставя условие – да не бъде осъден на смърт от военните съдилища в Гуантанамо.

Става въпрос за исковете на пострадали от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г., с които се твърди, че Рияд е подпомагал атентаторите от „Ал Кайда“ и затова следва да плати милиарди долари обезщетения на жертвите, предадоха световните агенции. Миналата година Федералният южен съд в щата Ню Йорк отхвърли искане на Рияд (както на правителството, така и на компании и организации) тези дела да бъдат прекратени.

Адвокатите на ищците искаха свидетелства от трима от петимата задържани в Гуантанамо, обвинени за атентатите. Въпреки първоначалния отказ адвокат на Халед Шейх Мохамед обяснява, че решението зависи основно от характера на съдебното производство и възможността за смъртна присъда. С други думи, при „липса на потенциална смъртна присъда би било възможно много по-широкообхватно сътрудничество.“ Адвокат на племенника му също казва, че е имало промени в позициите на обвиняемите. Според него Мохамед се чувства „готов и има желание“ да помогне в делото на жертвите, но има нужда първо да бъде решен въпросът за смъртното наказание.

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че преди 11 години Халед Шейх Мохамед прекъснал съдия, за да обясни, че наричаното от него дело, което може да доведе до смъртна приъда, всъщност е „мъченическо“. „От много време искам да умра като мъченик,“ казал той. Според източник на вестника, запознат с процеса, „много неща са се случили за последните 10 години“ – „обвиняемите не се интересуват колкото преди от възможността да умрат като мъченици“.

В САЩ неведнъж са изказвани предположения, че властите в Саудитска Арабия са си затваряли очите пред дейността на терористичната мрежа „Ал Кайда“ и даже може и да са имали контакти с нея, а затова и носят частична отговорност за атентатите от 11 септември, при които загинаха близо 3000 души. Рияд обаче винаги е отричал причастност към „Ал Кайда“ и нейните действия и заплашва, че ако съдът уважи исковете на американските граждани, ще разпродаде своите активи в САЩ, възлизащи на стотици милиарди долари, за да не допусне те да бъдат запорирани.Коментар на новината чрез Facebook