Може ли Тур дьо Франс да се проведе при "закрити врата"

Може ли Тур дьо Франс да се проведе при закрити врата

© Reuters

Колоездачната обиколка на Франция може да се проведе през това лято въпреки пандемията от коронавирус COVID-19. Най-голямото спортно събитие в страната е планирано между 27 юни и 19 юли, като голяма част от колоездачните надпревари преди него вече бяха отменени.

Според спортния министър на Франция Роксана Марасинану има вариант Тура да не бъде отложен и всичко да продължи по план само ако не се допуска публика на старта и финала.

„Икономическият модел на Тур дьо Франс не е базиран върху приходите от билети, защото в колоезденето няма такива, а от продажбата на телевизионните права“, коментира Марасинану.

Спортният министър уточни, че все още е прекалено рано да бъде взето окончателно решение, но Франция обсъжда всички варианти с компанията организатор ASO.

„Обстоятелствата са трудни, но хората са наясно, че трябва да стоят по домовете си. Тогава би било по-лесно да гледат Тура по телевизията, отколкото край шосето. Разбира се, всичко минава през гарантиране на сигурността на участниците, както и много сериозни мерки“, добави министърът.

Отлагането на олимпийските игри в Токио с една година позволява на Тур дьо Франс да отложи старта на състезанието. През 2020 г. Тура трябва да започне със седмица по-рано от обичайното именно заради олимпиадата.

Компанията организатор ASO вече проведе едно състезание през годината, като пробегът Париж – Ница се осъществи в началото на март въпреки обстановката във Франция. Тогава достъпът на публика беше ограничен, а колоездачите спазваха по-строги мерки.Коментар на новината чрез Facebook