"Майкрософт" заменя журналисти с роботи

Майкрософт заменя журналисти с роботи

© Associated Press

Майкрософт“ (Microsoft) ще замени няколко десетки нещатни журналисти, работещи за информационния сайта на компанията Ем Ес Ен, с автоматизирани системи, които ще подбират новини,

Това съобщават британски и американски медии, цитирани от Би Би Си.

Селекцията на новини от медии, както и изборът на заглавия и снимки за сайта Ем Ес Ен в момента се върши от журналисти. Изкуственият интелект ще извършва тези задачи, посочиха източници пред „Сиатъл таймс“. Първото издание, писало за това, пък бе Busines Insider.

Технологичният гигант съобщи, че решението е част от анализа на бизнеса на компанията и не е свързано с коронавируса. „Майкрософт“ като други технологични компании плаща на новинарски организации, за да използва съдържанието им на своя сайт. Компанията обаче е наела журналисти, които да решават кой материал да бъде взет и как да бъде представен. Около 50 нещатни журналисти ще изгубят работата си в края на юни, съобщи „Сиатъл таймс“, но екип от журналисти с постоянен договор ще запазят местата си.

Някои от журналистите, които ще бъдат отстранени предупреждават, че изкуственият интелект може да не е напълно запознат със строгите изисквания за подбор на информацията и може да пуснат неподходящ материал.
„През цялото време чета за това как автоматизацията и изкуственият интелект ще ни вземат работата и ето – изкуственият интелект ми взе работата,“ каза един от журналистите пред „Гардиън“ (едно от изданията, ползвани при подбора на съдържание). Британският вестник пише, че само в обединеното кралство 27 души ще бъдат заменени от изкуствен интелект.

Технологичното издание The Verge обяснява, че промяната е част от плана на „Майкрософт“ да разчита на изкуствен интелект както за новинарско, така и за друго съдържание на MSN.com, в браузъра си Microsoft Edge и няколкото си новинарски приложения. Много от засегнатите служители са част от подразделението SANE (съкращение за Search, Ads, News, Edge).Коментар на новината чрез Facebook