Мадуро даде "доказателства", че Тръмп опитал да го свали, но въпросите остават

Мадуро даде доказателства, че Тръмп опитал да го свали, но въпросите остават

© Скрийншот, YouTube

Венецуела продължи с обвиненията към американския президент Доналд Тръмп, че е наредил операция за свалянето от власт на държавния глава Николас Мадуро чрез наемници.

По националната телевизия Мадуро направи обръщение, в което обясни подробности за разгласения преди дни опит за „въоръжено нахлуване“ във Венецуела и показа видеоклип с предполагаеми признания на един от задържаните, Люк Денман.

САЩ отричат връзка с въоръжената операция. Нахлуването, както го описва телевизия „Телесур“, е подкрепяно и от Колумбия, твърди Венецуела.

Според същия видеоклип 34-годишният Денман обяснява, че е нает, за да обучава венецуелци в Колумбия, преди да се върне в Каракас и да поеме контрола над летище, от което Мадуро да бъде изведен от страната. Думите, с който той описва дейността си, са: „Помагах на венецуелците да си върнат контрола върху страната си.“ Обяснява, че заедно с колегата си Ейрън Бери, също задържат, е бил нает от Джордан Гудро, американски ветерен, който ръководи базираната във Флорида компания „Силвъркорп“.

Денман сам назовава кой дава заповедите на Гудро: президентът Доналд Тръмп.

Мадуро обяви, че „Силвъркорп“ подписала договор с Гуайдо, когото европейски държави и САЩ смятат за временен президент на Венецуела, за да бъде свален чависткият режим (Гудро потвърди участието си). Според Мадуро обаче „директният ръководител“ на операцията е американският президент Доналд Тръмп.

Арестувани освен него и Бери са още 11 души, убити при сраженията са осем въоръжени мъже. Венецуелският президент обеща справедлив процес.

За Денман и за Бери чавистки медии няколко пъти заявиха, че са част от Силите за специални операции в американската армия, по-известни като Зелените барети. Информацията и за Денман, и за Бери остава относително оскъдна. Медии в САЩ съобщават, че те вече не работят за нея. Освен това Мадуро настоява, че зад операцията стои Тръмп, а говори за договор между „Силвъркорп“ и Гуайдо.

Чавистките власти на Мадуро и подкрепящи ги медии неведнъж са правили подобни коментари. Гуайдо твърдо отрича да има нещо общо с бившия военен и че не носи „отговорност за никакви действия“ на американския ветеран. Според Гуайдо сегашните обвинения са само опит за отклоняване на вниманието от други проблеми като бунт в затвор в петък, при който имаше множество жертви и ранни, или битка между престъпни банди в столицата Каракас в края на седмицата.

Обвинения в отклоняване на вниманието пък са честа тактика на опозицията, която загуби интереса на международната общност, след като опитът ѝ да набере достатъчно подкрепа и да свали Мадуро от началото на миналата година не се увечна с успех. Същевременно Гуайдо и съмишлениците му не спират да предупреждават, че животът в разтърсваната от над половин десетилетие от криза Венецуела се влошава. В страната все по-трудно се намира бензин, инфлацията расте, не стигат основни хранителни продукти.

Кризата във Венецуела, задълбочена от коронавируса, се влошава днес с още една новина. Чавистките власти публикуваха днес списък с нови, увеличени цени на продукти, чиято стойност се регулира от държавата – месо, мляко, сирене, салам, яйца, брашно, ориз, боб, леща, кафе, захар, сол, маргарин, майонеза. На пръв поглед поскъпването не е голямо (малка част от тях обаче увеличават цената си над два пъти). В. „Ел насионал“ обаче отбелязва: „Сумата на всички продукти потвърждава, че новата минимална заплата не стига, за да се покрият хранителните нужди на венецуелците.“

Люк Денман

© Скрийншот, YouTube

Люк ДенманКоментар на новината чрез Facebook