"Луфтханза" спира от полети 150 самолета заради коронавируса

Луфтханза спира от полети 150 самолета заради коронавируса

© Reuters

„Луфтханза“ (Lufthansa) ще спре от полети 150 самолета от общо около 770-те машини във флотилията си заради коронавируса, съобщи вчера германският авиопревозвач, цитиран от „Ройтерс“.

Приспособяваме динамично плановете си, за да отразим извънредните обстоятелства, заяви говорител на „Луфтханза“, добавяйки, че 25 от 150-те самолета, които ще бъдат спрени, са за дълги разстояния.

Миналата седмица „Луфтханза“ съобщи, че е спряла от летене 23 самолета на дълги разстояния.

Шефовете на европейските авиопревозвачи предупредиха във вторник, че най-лошото предстои за авиосектора от гледна точка на икономически щети от епидемията от коронавируса. Те обаче прогнозираха, че търсенето може да се стабилизира през идните седмици.

„Луфтханза груп еърлайнс“, която включва „Суис“ (Swiss), „Брасълс еърлайнс“ (Brussels Airlines) и „Остриън еърлайнс“ (Austrian Airlines), вече обяви в петък, 28 февруари, че ще намали броя на полетите на кратки и средни разстояния с до 25 процента през идните седмици в зависимост от разпространението на коронавируса.

В понеделник, 2 март, германският авиопревозвач оповести, че удължава спирането на полетите до Китай до 24 април, до Техеран до 30 април и намалява полетите до Северна Италия заради епидемията.

„Луфтханза“ обяви, че е твърде рано да се оцени влиянието върху печалбата й. Резултатите на групата се очаква да бъдат публикувани на 19 март. /БТАКоментар на новината чрез Facebook