Лондон ще забави граничните проверки, но няма да иска удължаване на преходния период за Брекзит

Лондон ще забави граничните проверки, но няма да иска удължаване на преходния период за Брекзит

© Reuters

Великобритания ще отложи въвеждането на гранични проверки след края на преходния период, но няма да иска удължаването му, въпреки опозицията на Шотландия и Уелс.

Граничните проверки на границата с ЕС ще влизат в сила поетапно от 1 януари. Новите изисквания ще влязат в сила в първите шест месеца на 2021 г., вместо както досега планираше Лондон – изцяло още на 31 декември, когато приключва преходният период след Брекзит. Бизнесът отдавна иска правителството да даде повече яснота за това какви проверки ще има на границите.

В същото време началникът на кабинета Майкъл Гоув потвърди за пореден път днес позицията на Великобритания да не иска удължаване на този срок, макар че преговорите за бъдещите отношения с ЕС са в задънена улица. Екипите се надяват, че видеосреща между премиера Борис Джонсън и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в понеделник може да открие път напред.

Лидерите на Шотландия и Уелс призоваха премиера Борис Джонсън да поиска точно удължаване, посочвайки, че кризата с коронавируса е забавила подготовката и че приключването на преходния период на 31 декември би било „изключително неразумно“. „Тя ще прибави огромен икономически и социален шок към кризата с COVID-19, удряйки по бизнеса, чиито резерви, в много случаи, вече са изчерпани“, пишат премиерите Никола Стърджън и Марк Дрейкфорд.

Наскоро главният преговарящ на ЕС Мишел Барние уточни, че ЕС може да осигури удължаване с една или две години, както предвиждат постигнатите досега договорености, стига Лондон да поиска и европейските държави да се съгласят. По неговите думи Лондон разполага с още две седмици, за да предприеме този ход.Коментар на новината чрез Facebook