Литва, Латвия и Украйна затвориха границите си

Литва, Латвия и Украйна затвориха границите си

© Agencja Gazeta, Reuters

Литва затваря границите си за почти всички чужденци от понеделник в опит да спре разпространението на коронавируса COVID-19. На литовците също е забранено да напускат страната, освен за пътувания по работа. Изключения ще се правят за шофьорите на камиони, дипломатите и за хората, прекосяващи страната на път към дома си. Ограниченията са в сила до 30 март.

Правителството нареди освен това затварянето на всички ресторанти, кръчми и магазините, с изключение на тези за хранителни стоки.

„Последствията от това да са не се спазват тези мерки ще са по-смъртоносни и по-скъпи“, предупреди премиерът Саулис Сквернелис. В страната има 7 потвърдени случая на заразата и нито един починал.

Украинският президент Володимир Зеленски приведе в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) за затваряне на границите във връзка с епидемията от коронавируса в света. Това съобщи пресслужбата на украинския държавен глава, цитирана от ТАСС. Съгласно решението на СНСО Украйна затваря от 16 март до 3 април държавната си граница за чужденци. От 17 март се прекратява пропускането на редовния пътнически транспорт.

Латвия от вторник ще спре влизането на почти всички чужденци на своя територия, за да предотврати разпространението на коронавируса, съобщи днес премиерът Артурс Кришанис Каринш, цитиран от агенция“ „Ройтерс“. Забранени са пътуванията по въздух, железопътен транспорт, море и с автомобили от полунощ в понеделник. Забранени са и събиранията на повече от 50 души.

От понеделник сутринта в 8 ч. централноевропейско време (9 ч. българско) Норвегия затваря временно всичките си летища и пристанища, каза министър-председателят Ерна Сулберг.

Снощи Полша обяви също, че затваря границите си.Коментар на новината чрез Facebook