Ливан обяви, че навлиза във финансова катастрофа

Хасан Диаб

© Reuters

Хасан Диаб

Премиерът на Ливан обяви късно в събота, че страната навлиза в тежка финансова, икономическа и хуманитарна криза, тъй като не може да изпълнява задълженията си по кредити, достигнали 170% от БВП на страната.

В понеделник е падежът по плащане на 1.2 млрд. долара, но не можем да направим това плащане, каза Хасан Диаб в телевизионно обръщение. По думите му валутните резерви са достигнали критично ниско и опасно ниво, на което може да се обслужват само най-основни нужди.

Това е нова фаза от кризата, избухнала през октомври и довела до днес до обезценяване с 40% на националната валута. Хората нямат свободен достъп до банковите си сметки, безработицата и уличните протести бързо растат.

Кризата е най-големият риск за стабилността на страната, в която живеят поне 1 милион бежанци от Сирия. От края на гражданската война (1975-1990) Ливан не е бил в толкова критична ситуация, припомня „Ройтерс“.

Преговорите с международни финансови институции и държави кредитори не доведоха до успех. В минали години те са спасявали Ливан, но този път Западът иска първо да бъдат въведени наложителни реформи, да се спре пилеенето на бюджетни средства и да се поведе сериозна борба с корупцията.

Диаб бе назначен на поста с подкрепата на „Хизбула“ и Иран, докато прозападни лидери, подкрепяни и от страните в Персийския залив, останаха извън правителството. Премиерът е малко известен учен, който критикува икономическия и банковия модел на страната. Задоволяваме 80% от нуждите си с внос, но не произвеждаме достатъчно и банките привлякоха долари с лихви 5-10 пъти над тези в чужбина, каза той в събота. „Нямаме нужда от банков сектор, който е 4 пъти по-голям от икономиката на Ливан. Трябва да изработим план за преструктурирането му.“

По думите му над 40% от 6-милионното население може да се окаже под прага на бедността.

Правителството опитва да преструктурира 31 млрд. долара задължения. Публичният дълг в страната е с равностойност на около 89.5 млрд. долара, от които 37% са в чуждестранна валута.Коментар на новината чрез Facebook