Кьовеши се оплака от недостатъчен бюджет и персонал за Европейската прокуратура

Лаура Кьовеши

© Associated Press

Лаура Кьовеши

Новата прокуратура на Европейския съюз, която трябва да заработи по-късно тази година, разполага само с четирима души, които трябва да разгледат 3 хил. случая, предаде EUobserver.

Европейската прокуратура със седалище в Люксембург ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи бюджета на ЕС.

Но европейският главен прокурор, 46-годишната румънка Лаура Кодруца Кьовеши, която има сериозна репутация в борбата с корупцията, каза, че новата институция не разполага с достатъчно персонал и средства, предвид че ще се занимава с повече случаи, отколкото първоначално се предвиждаше.

В изказване пред евродепутати в четвъртък в Брюксел Кьовеши поиска Европейската комисия да преразгледа годишния бюджет, за да отговаря на новите реалности.

„Според моята предварителна оценка законодателната финансова рамка, по силата на която беше приет регламентът за Европейската прокуратура, е остаряла“, подчерта тя.

Кьовеши посочи, че 24-ма души от общо 29 в седалището в Люксембург работят в областта на информационните технологии и човешките ресурси. Друг работи по бюджетни въпроси. Със само четирима души, които трябва да разгледат 3 хил. случая, по думите на Кьовеши Европейската прокуратура е изправена пред непреодолима задача, която рискува да погребе амбициите ѝ да възстанови милиарди откраднати еврофондове.

„Много е трудно да се регистрират, да се анализират 3 хил. случая с персонал от едва четирима души“, заяви тя, като отбелязва, че се очакват допълнителни 2 хил. случая всяка година.

Кьовеши се е сдобила с числото 3 хил., след като в края на миналата година е поискала двадесет и двете участващи държави да ѝ изпратят случаи, които може да попаднат под нейната юрисдикция. Някои все още не са го направили, което значи, че тези 3 хил. вероятно ще станат още повече.

Тя не навлезе в подробности за самите случаи, но обясни, че до 60 милиарда евро се губят всяка година само заради трансгранични измами с ДДС.

Унгария, Полша и Швеция отказаха да се присъединят към Европейската прокуратура, а Дания и Ирландия имат специална възможност за неучастие. Останалите 22 страни се съгласиха, въпреки че сега някои от тях, изглежда, намаляват амбициите на новата служба.

Сред другите проблеми според Кьовеши е, че т.нар. делегирани прокурори в страните членки, свързани с Европейската прокуратура, може да разследват на половин щат и други дела, които не са свързани със службата.

„Аз бях прокурор в продължение на много години, но не знам да има някъде по света една четвърт прокурор“, допълни Кьовеши.

Евродепутатите масово изразиха подкрепа за нея, призовавайки Еврокомисията и държавите членки да гарантират, че тя разполага с необходимите средства и персонал.

Комисията обаче, изглежда, прояви неохота, когато беше питана по въпросите, повдигнати от Кьовеши, и вместо това един от служителите, който не беше в позиция да отговаря подробно, прочете предварително подготвено изявление: „Комисията ще разгледа нуждите на Европейската прокуратура с цел институцията да бъде готова и да заработи тази година.“

Моника Холмайер, германски евродепутат дясноцентрист, която председателстваше срещата, определи отговора на комисията като неприемлив.

По-късно този месец Кьовеши ще се срещне с еврокомисарите Дидие Рейндерс (правосъдие) и Йоханес Хан (бюджет и администрация).Коментар на новината чрез Facebook