Крайноляв премиер се върна на власт в Тюрингия след скандал с крайнодесните

Бодо Рамелов.

© Hannibal Hanschke, Reuters

Бодо Рамелов.

Крайнолевият германски политик Бодо Рамелов се върна днес на власт като премиер на провинция Тюрингия, след като при третото и последно гласуване за поста си осигури нужното обикновено мнозинство, предаде ДПА.
Шейсет и четиригодишният Рамелов събра 42 гласа, благодарение на подкрепата на неговата партия „Левите“ и двата й коалиционни партньора – левоцентристките социалдемократи и „зелените“.

Общо 23 депутати гласуваха срещу втори мандат на Рамелов.

При третото гласуване Рамелов нямаше опонент, защото лидерът на парламентарната група на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ Бьорн Хьоке реши да се оттегли, след като не успя да получи абсолютно мнозинство при първите два тура.

Първият опит на провинциалния парламент (Ландтагът) на Тюрингия да избере премиер в началото на февруари завърши със скандал. Тогава парламентарната група на Християндемократическия съюз гласува заедно с AfD, подкрепяйки кандидата за поста от Свободната демократическа партия Томас Кемерих. Ситуация, при която премиер на провинция бива избран с гласовете на крайната десница, се случи за пръв път в следвоенната история на ФРГ, посочи ТАСС.

Този вот предизвика изпадането на ХДС в криза, а партийната председателка Анегрет Крамп-Каренбауер по-късно обяви, че подава оставка. Рамелов беше начело на правителството в Тюрингия от 2015 до 2019 г., припомня ТАСС. /БТАКоментар на новината чрез Facebook