Косовското правителство стана първото, (формално) свалено заради COVID-19

Сваленият косовски премиер Албин Курти

© Reuters

Сваленият косовски премиер Албин Курти

Косовските депутати свалиха кабинета на премиера Албин Курти с вот на недоверие и предизвикаха политическа криза в момент, когато страната има най-малка нужда от нея заради пандемията на коронавируса, известен като COVID-19, съобщават регионални медии.

Вотът на недоверие бе поискан от собствения му коалиционен партньор. Дебатите в парламента продължиха цял ден, а Курти заяви пред депутатите, че решението за вота „не е взето в Косово, а извън него“ и е било голямо влиянието на специалния пратеник на САЩ Ричард Гренел.

С 82 гласа „за“ и 32 „против“ решението в момент на несигурност в целия свят (при това стъпка, за която ЕС предупреждаваше, че не е моментът) формално може да се свълже и с коронавируса. Курти уволни вътрешния министър на страната, избран от коалиционния му партньор Демократична лига на Косово (ДЛК) на Иса Мустафа, заради разногласия между двете партии дали трябва да се въведе извънредно положение заради епидемията.

Курти отхвърляше извънредното положение, което също така би дало правомощия в ръцете на политическия му опонент Хашим Тачи, президент на Косово поне в следващата година. Зад раздора обаче се крият и разногласия за политиката към Сърбия, както и противоборствата между политическите сили – както в коалицията, така и извън нея. Партията на Курти „Самоопределение“ и ДЛК спориха как трябва да се премахнат наказателни мита, въведени срещу Сърбия в отговор на кампания срещу признаването на Косово от 2018 г. – с условия, поставени на Белград, или без.

Курти настояваше на условията, а САЩ и ДЛК смятаха, че те не са необходими, тъй като вредят на диалога между Сърбия и Косово. В парламента той каза, че голямо влияние при вземането на решението вероятно е имал специалният пратеник на американския президент Доналд Тръмп Ричард Гренел. В момента, в който Курти отправя твърдението си, ЕС се готви да даде начало на мандата на дългоочаквания собствен специален пратеник, който ще е бившият словашки външен министър Мирослав Лайчак.

Не е ясно как точно правителството ще продължи работа, нито как ще изгради мнозинство, особено в момент, когато заради коронавируса вотът изглежда немислим. „Самоопределение“ и ДЛК бяха недвусмислените победители на изборите миналата есен, изтласкали досегашните политически управляващи, свързани почти изцяло с бившите командири от Армията за освобождение на Косово. Коалиционните преговори обаче се оказаха тежки и двете партии – спорещи за лидерството заради малката разлика в гласовете – търсиха решение за съставяне на кабинет до последния момент преди да изтече срокът за такава сделка.

Коронавирусът бе най-сериозният повод за разгръщане на политическата битка, в която управлявалите до неотдавна партии на бившия премиер Рамуш Харадинай и президента Хашим Тачи охотно подкрепиха ДЛК във вота на недоверие. Миналата седмица Тачи подписа, без да чака мнение на правителството, указ, с който обявява извънредно положение. Тачи бе основната движеща сили зад споразумение за размяна на територии между Косово и Сърбия, което САЩ не отхвърляха. „Свалят ме заради споразумението,“ обяви днес Курти.Коментар на новината чрез Facebook