Коронавирусът по света: Москва рязко увеличи броя на починалите

Групи до 6 души ще могат да се срещат навън в Англия, считано от понеделник, ако спазват правилата на социалната дистанция. Това обяви днес британският премиер Борис Джонсън, предаде „Ройтерс“. „Тези промени означават, че приятели и семейства ще могат да започнат да се срещат с близките си, може би ще могат да виждат двамата си родители едновременно или бабите и дядовците си едновременно“, каза Джонсън.

Той допълни, че училищата ще бъдат отворени за повече ученици, а от понеделник ще могат да отворят врати и търговците на дребно, работещи на открито, като например продавачите на автомобили. Всичко това означава, че в Англия ще има ново смекчаване на ограниченията, въведени заради коронавируса, посочва „Франс прес“.

Според поясненията на Джонсън някои ученици от началното училище и възпитаници на детските градини ще могат да се върнат в класните стаи. А групите до 6 души, които ще могат да се виждат навън, например в градинки, ще трябва да спазват дистанция от два метра. Магазините за стоки, които не са от съществена необходимост като например тези за играчки, дрехи или книги, ще могат да отворят врати в средата на юни.
Шампионатът по футбол ще бъде подновен на 17 юни, три месеца почти след спирането му.

А от днес в Англия беше задействан механизъм за проследяване на контактите на болните. Всеки, който е дал положителен резултат на теста за коронавируса, ще трябва да съобщава скорошните си контакти на специални екипи в системата на общественото здравеопазване. Хората, с които този болен е бил в контакт, ще трябва да се изолират за 14 дни.

Днес Джонсън предупреди, че ако се появят нови местни огнища на зараза, рестриктивните мерки ще бъдат отново наложени, там където е необходимо. Подобно за излизането от изолация и механизмите за проследяване на контактите се прилагат различно сред различните нации на Обединеното кралство, защото зависят от компетенциите на всяка една от тях. Днес Шотландия вкара в действие своя механизъм за проследяване на контактите и обяви първо смекчаване на рестрикциите.Коментар на новината чрез Facebook