Коронавирусът по света: Гърция отвори туристическите обекти

Италия прилага нов етап, при който се премахват ограниченията за пътуване в областите, посочват АНСА и изданията „Република“, „Кориере дела сера“ и „Стампа“. От днес се отварят всички магазини, но с работно време различно от обичайното в зависимост от решенията на местните власти. В малките магазини ще се допуска по един клиент, задължително с маска. При пробване на дрехи и ще се носят ръкавици, но после няма да е нужно пробваните и върнатите дрехи да се денизфекцират.

Отварят се и търговските центрове, в това число и моловете и ресторантите в тях, но при спазване на изискване за различни входове и изходи за клиентите. На много места ще се мери температурата на входа.

В ресторантите и кафенетата, които отварят врати също от днес, ще се изисква спазване на дистанция между клиентите от 1 метър и правене на резервации, като списъкът с клиентите ще се пази 14 дни. Насърчава се използването на външните части на ресторантите, тоест на градини и тераси. Не може да има посещение на големи групи хора. Персоналът ще е с маски и ръкавици.

Плажовете са отворени също, но при разстояние от 10 квадратни метра на чадър и 1.5 метра между шезлонгите под чадъра. Маски не са задължителни там.

Следващите етапи в облекчаването на мерките в Италия са 25 юни, когато се отварят джамиите, басейните и спортните зали, 3 юни, когато италианците ще могат да пътуват от една в друга област и когато се разрешава и свободното влизане и излизане в страната без поставяне под карантина, 15 юни, когато ще бъдат отворени театрите и киносалоните, но при тях в затворените помещения няма да може да има повече от 200 души, а при откритите сцени няма да може да има над 1000 души. На 17 юни ще се проведат зрелостните изпити, като за целта училищата ще бъдат обезопасени.Коментар на новината чрез Facebook