Коронавирусът е кошмар за терористите

Коронавирусът е кошмар за терористите

© Associated Press

Преди няколко дни и „Ислямска държава“ направи като повечето правителства в Европа и по света заради епидемията от коронавируса – тя постави безопасността на първо място. Редакторите в нейния бюлетин „Ан Наба“, обикновено призоваващи последователите да извършват атаки срещу Запада, смениха тактиката и сега искат от тях да стоят далеч от „земята на епидемията“. Засега.

Има и мерки, които джихадистите биха могли да вземат – например да слагат ръката на устата си, когато се прозяват и кихат и (ако смятат, че са заразени) да стоят далеч от малкото останали земи на „Ислямска държава“, но и да се „уповават на Бога“.

Няма статистика как точно се отразява вирусът на поддръжниците на „Ислямска държава“ – никой от тях не би предоставил данни на СЗО или други институции и държави. Коронавирусът може да е първият от известно време насам фактор, който да охлади желанието на терористични организации да действат срещу Запада и в други страни, където са базирани, но и на държави като Иран да продължат с опасни начинания като спорната си ядрена програма, пише в анализ „Джерузалем пост“.

Членовете на „Ислямска държава“ обикновено живеят откъснати от западния свят и биха могли дълго да се опазят от инфекцията. Не и последователите обаче, чиято мрежа е сред останалите хора по света, отбелязва израелското издание. При членовете ситуацията само може да се влоши, тъй като е възможно те да не искат да получат помощ от доктори в страните, където живеят, за да не бъдат разпознати (част от тях и без това вече се издирват).

Коронавирусът вече отчита случаи и в Сомалия, голяма част от чиято територия е под контрола на свързаната с „Ал Кайда“ групировка „Аш Шабаб“. Вероятно способностите на „Аш Шабаб“ ще бъдат засегнати силно заради липсата на връзки със Световната здравна организация и западни държави, които биха могли да окажат помощ в тези райони.

Такъв проблем ще има „Ал Кайда“ във всички страни, където се опитва да задържи контрола си върху дадена територия. Възможно е да се справи единствено там, където членове на групата и нейни крила действат в пълна засекретеност и изолация от всички останали, но не и там, където екстремистите са се смесили с населението, а здравната система не е на ниво, за да засича ефикасно заразените с коронавирус.

Талибаните все повече осъзнават, че трябва да си сътрудничат с докторите и здравните работници, вместо да ги убиват, пише „Ройтерс“. Този момент съвпада с възможността Световната здравна организация и Червеният кръст да действат в територии, които те контролират в Афганистан – забрана за това бе отменена преди вируса, през септември, след като няколко месеца организациите нямаха достъп заради съмнения при кампания за ваксиниране срещу полиомиелит.

През 2019 г. най-малко 51 здравни работници са убити в Афганистан, 142-ма – ранени, затворени са 192 здравни учреждения, но талибаните отричат да имат нещо общо. В момента такива атаки изглеждат малко вероятно – случаите на коронавируса в Афганистан са едва десетки, но много жители пътуват до Иран и това засилва притесненията, че те тепърва ще се увеличават. Здравната система на страната пък далеч не е в състояние да се справи сама, опустошена от конфликти. В някои региони жените са изложени на особен риск заради липсата на достъп до адекватно здравеопазване. За „Ройтерс“ 31-годишна жена от провинцията Тахар, в село с клиника само с мъже доктори, разказва: „Когато се разболеем, не ни е позволено да отидем на доктор, вместо това съпрузите ни ни носят лекарства. Кой ще прави тестове на жените?“

Говорител на талибаните сега твърди за агенцията, че „нашите муджахидини помагат на здравни работници да разпространяват послания за опасностите от COVID-19… сред обществеността в подконтролните ни региони“. Ще се говори с духовниците, за да се обсъди дали да не спрат религиозни събирания. Талибаните в южната провинция Хелманд ще предоставят каквито могат здравни грижи за заразени, но признават, че нямат нито инфраструктура, нито персонал, за да се справят с епидемия.

В Газа на движението „Хамас“, завзело властта преди почти десетилетие и половина, му се наложи да спре опитите да провокира Израел – само една, при това малка по мащаб, атака срещу Израел бе отчетена в последните дни. Коронавирусът още не се е отразил на Газа. Основни сегменти от ивицата обаче не функционират и пред „Хамас“ стои въпросът дали без помощта на Израел ситуацията няма да излезе извън контрол (впрочем израелските власти от дни работят с палестинските си колеги в Палестинската автономия за справяне със ситуацията).

Появяви се информация и за коронавирус сред високопоставени представители на ливанското шиитско движение „Хизбула“ – според сведения, цитирани от израелски медии, те са заразени сред контакт с иранци („Хизбула“ се поддържа от ислямската република). „Хизбула“ като „Хамас“ няма време да заплашва Израел – ангажирана е да се справя с коронавируса в Ливан, където има над 100 случая (а „Хизбула“ имаше основна роля в сегашното правителство), както „Хамас“ трябва да прави в Газа.

В случая на „Хизбула“ и палестински групировки като „Ислямски джихад“ кризата ще се отрази и на основния източник на финансиране. Мнозина се съмняват дълбоко, че действително заразените са само 17 хил., предвид колко късно реагира държавата, за да не попречи на изборите си. Заразени са високопоставени ръководители – аятолах, министри, представители на революционната гвардия, депутати; има и починали. Голяма част от елита на ислямската република е във високорисковата категория на възрастни хора. Появиха се и спекулации, че тъй като част от възрастните гвардейци може да станат жертви на коронавируса, се очакват политически промени.

Така, след санкции (затруднили справянето с болестта), военни заплахи и коронавирус, както и (според някои сведения) случаи на зараза в Сирия, където Иран е активно ангажиран, ислямската република вероятно ще трябва да забави усилията си да създаде ядрено оръжие, които поднови след разпада на сделката с шестте международни сили от 2015 г.Коментар на новината чрез Facebook