Коалицията на Меркел е разтърсена след смяната в ръководството на социалдемократите

Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен

© Reuters

Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен

Бъдещето на управляващата коалиция в Германия изглежда нестабилно след избирането на ново ръководство на Германската социалдемократическа партия, което иска промяна на политиката, и изявленията в неделя на няколко високопоставени консерватори, че изключват обсъждания за предоговаряне на коалиционното споразумение.

Двама сериозни леви критици на коалицията с консерваторите на Меркел – Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен – спечелиха в събота вота за лидерство на социалдемократическата партия, като е възможно да поставят Германия, най-голямата икономика в Европа, на политически кръстопът.

Успехът им увеличава шансовете за предсрочни избори или правителство на малцинството, ако ГСДП напусне коалицията, което би провокирало политическа нестабилност в момент, в който крайнодясната „Алтернатива за Германия“ се превръща в третата по големина партия в страната.

Валтер-Борянс и Ескен, които участваха като тандем в надпреварата за лидерското място, искат да предоговорят коалиционното споразумение, така че да е насочено повече върху социалната справедливост, инвестирането и политиката за климата. По този начин те влизат в конфликт с християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

„Разбира се, сега нищо няма да бъде предоговаряно. Това е пределно ясно“, каза Армин Лашет, премиерът християндемократ на провинцията с най-голямо население в Германия Северен Рейн – Вестфалия в интервю за „Дойчландфунк“. На въпроса дали има движение по въпросите, които новото ръководство на ГСДП иска да промени с ново споразумение, Лашет отговори: „Няма такова нещо“.

Валтер-Борянс и Ескен победиха финансовия министър Олаф Шолц и Клара Гайвиц, които заявиха, че ще подкрепят съперниците си. Делегатите на ГСДП ще утвърдят ръководството, избрано с приключилото в събота партийно гласуване, на партийна конференция, започваща на 6 декември. Те ще гласуват и по въпроса с коалицията.

Членове на ГСДП очакват, че тандемът няма да иска напускане на коалицията, а още отстъпки от ХДС, включително снишаване на летвата във връзка с балансирания бюджет и увеличаване на минималната работна заплата.

Лашет заяви, че новите искания са проблем на новото ръководство на ГСДП, а не на християндемократите и че произвеждането на предсрочни избори би било проява на безотговорност в сегашната ситуация.

Министърът на земеделието от ХДС Юлия Кльокнер също каза, че няма шанс за предоговаряне и добави, че ХДС ще изпълни обещанията си.

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

© Reuters

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

„Едностранно предоговаряне с ХДС, само защото ръководството на ГСДП се е сменило, няма да има“, каза тя пред медийната компания „Функе“. Подобно изявление направи и високопоставения представител на ХДС Томас Щробл пред в. „Щутгартер зайтунг“.

Меркел, на 65 години, е на власт от 2005 г. и казва, че няма да се бори за преизбиране на следващите парламентарни избори, предвидени за 2021 г. ХДС се опитва да излъска имиджа си и да засили популярността си, за да съхрани позицията на основна управляваща партия след оттеглянето на Меркел.

Използвайки малко по-сговорчив тон, спряганата за приемник на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер призова социалдемократите да останат в правителството и заяви, че сегашното споразумение дава основата за продължаване напред. „Според мен е хубаво, че ГСДП направи избора си. Това създава условия за завръщане към работата по същество. Позицията на ХДС е ясна: ние оставаме в коалицията. Оставаме в нея при договорените условия“, изтъкна Крамп-Каренбауер, която като председател на ХДС се надява да стане приемник на Меркел на канцлерския пост.

Депутатът консерватор Александер Добринт от Християнсоциалния съюз, сестринската партия на ХДС на Меркел в Бавария, в интервю за в. „Аугсбергер алгемайне“ също заяви, че няма причина за прекратяване на коалицията./БТАКоментар на новината чрез Facebook