Китай отмени тържествата за Нова година

Единици се оказаха желаещите да посетят увеселителния парк Дитан в Пекин, но бяха посрещнати от затворени каси.

© Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Единици се оказаха желаещите да посетят увеселителния парк Дитан в Пекин, но бяха посрещнати от затворени каси.

Новият вирус, появил се в Китай и плъзнал из Азия, помрачи първия ден от Годината на Металния плъх в голяма част от региона. Тържествата за лунната Нова година са отменени в континентален Китай и ограничени в полуавтономния град Хонконг, предаде Асошиейтед прес.

В Пекин днешният ден обикновено е празничен – из града бият много барабани и се разнасят дракони. Тази година обаче китайската столица, парализирана заради новия вирус, се е превърнала в град фантом, констатира Франс прес.

Двата големи столични парка, посрещнали 1.4 милиона посетители по време на миналогодишните празненства, днес са затворили врати. За да намалят риска от заразяване, в последния момент властите отмениха тържествата. Никъде не се виждат Танцът на Лъва или Танцът на Дракона – страховити фигури, вдигнати над множеството; няма я и обичайната шумотевица от импровизираните оркестри с барабани и чинели, с която китайците пъдят на този ден злите духове.

„Това не е никаква Нова година“, сподели разочаровано 21-годишната Ли, застанала пред затворените врати на Храма на ламите, пред който ревностни последователи на будизма друг път се редят на опашка, за да бъдат сред първите, запалили благовония по случай празника.

Обектът ще остане затворен до второ нареждане, „за да се опази здравето на поклонниците и на монасите“, обяснява табелка на вратите на храма, прочут с гигантска статуя на Буда.

Миналата година тук посрещнаха празника най-малко 80 000 души.

Този път обаче униформени пазачи с предпазни маски на лицата приканват минувачите да не се застояват наоколо.

Над 1000 километра делят Пекин от град Ухан, центъра на епидемията, от чието начало миналия месец вече се заразиха близо 1300 души, 41 от които починаха.

Ухан и околните райони са отрязани от света и от четвъртък – фактически поставени под карантина.

В 20-милионната столица, където са регистрирани 35 случая на заразата, са затворили редица туристически обекти като Забранения град, бившия императорски дворец и части от Великата китайска стена./БТАКоментар на новината чрез Facebook