Кипър си върна правата във Великобритания върху сиренето халуми

Кипър си върна правата във Великобритания върху сиренето халуми

© Associated Press

Кипър си върна правата във Великобритания върху търговската марка на кипърското сирене халуми, което е негова национална гордост, предаде „Франс прес“, като се позовава на съобщение на правителството, което бе изправено от 2018 г. насам пред остри критики по този въпрос.

Кипърският министър на търговията Георгиос Лакотрипис посочи, че Кипър е регистрирал отново марката халуми в британската служба за интелектуална собственост на 31 януари.

Ние смятаме, че тази повторна регистрация е значителна стъпка напред не само защото тя коригира една сериозна грешка, допусната от министерството, но и защото тя ще осигури нашите доставки във Великобритания да продължат да нарастват въпреки Брекзит, заяви вчера Лакотрипис пред журналисти.

Сиренето халуми, което се произвежда от овче и козе мляко, представлява важен източник на приходи от износ. Досега Великобритания, където живее голяма кипърска общност, представлява основният пазар за сиренето халуми (40 процента от износа) и този износ генерира приходи в размер на 80 милиона евро годишно.

Правителството отново призна отговорността си за загубата на юридическата битка за правата над търговската марка, но увери, че сегашната победа коригира предишните неуспехи.

Министерството на търговията бе обект на критики за това, че не е реагирало навреме на юридически действия от страна на британска фирма – JohnPascalis Ltd, целящи анулиране на търговската марка, регистрирана във Великобритания.

Британски съд се бе произнесъл в полза на британската фирма с аргумента за липса на реакция от страна на Никозия. /БТАКоментар на новината чрез Facebook