Ким Чен-ун се появи публично след дни на спекулации дали е жив

Снимката е архивна

© Kcna, Reuters

Снимката е архивна

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун направи първата си публична поява от 20 дни, съобщи Би Би Си, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция.

КЦТА пише, че Ким е прерязал лентата при откриване на фабрика за торове в Сунчон (в южната част на страната), а в резултат последвали „бурни възгласи „ура““ при появата му.

Новината се появява, след като почти три седмици нямаше информация за лидера и южнокорейски медии допускаха, че може да е починал. Друга хипотеза бе, че Ким се пази от коронавируса, въпреки че Северна Корея все още не е потвърдила нито един случай. И днес в южнокорейски издания се появиха информации, че Пхенян се готви да обяви смъртта му, въпреки че само преди дни съветник на президента в Сеул заяви, че по данни на властите Ким е жив и здрав.

За последно той бе видян преди това на 11 април, когато оглавяваше среща на политбюрото на управляващата Партия на трудещите се. Ким отсъстваше дори на годишнината от рождението на дядо си, Ким Ир-сен, на 15 април, пише южнокорейската агенция „Йонхап“.

Агенция „Ройтерс“, която отбелязва, че не може да потвърди информацията на КЦТА, обяснява, че според новината Ким изразил задоволството си от прозводствения процес във фабриката и казал, че тя имала съществен принос за напредъка на химическата и хранително-вкусовата индустрия в страната.

Сред придружаващите го на тази визита са били няколко високопоставени представители на режима в Пхенян, сред които сестра му Ким Йо-чен, смятана за възможен приемник.

За „Ройтерс“ източник, запознат с данните на американското разузнаване, заяви, че според службите в САЩ Ким не е сериозно болен и в голяма степен остава на власт. „Мислим, че още е на власт,“ цитира думите му агенцията.

Американският президент Доналд Тръмп, който по-рано твърдеше, че разполага с информация за Ким, но не може да я сподели, заяви, че ще има какво да каже, но ще го направи в подходящия момент. „Все още не бих го коментирал,“ обясни Тръмп. Преди няколко дни държавният секретар Майк Помпео обясни, че Съединените щати не са виждали Ким от известно време, без да даде подробности, но допусна, че това може да е свързано със започващ глад в азиатската държава.Коментар на новината чрез Facebook