Как сърбите започнаха "първата балконска война"

Как сърбите започнаха първата балконска война

© Associated Press

Може би най-кратката война, водена от сърби – шеговито я наричат „първата балконска“. Всяка вечер заради протестите срещу властта на президента Александър Вучич и тежките мерки за ограничаване на заразата те излизаха на балконите си почти седмица.

Шумно, с тенджери, тигани и подръчни средства, те опитваха да привлекат максимално внимание, за да изразят несъгласието си. Граждани, подкрепяни от опозицията, настояват, че Вучич е отишъл твърде далеч – тежките ограничения нарушават граждански права, а реакцията срещу COVID-19 е използвана за подпомагане на рейтинга на неговата Сръбска прогресивна партия (СНС) в условията на отложени заради вируса избори. .

Привържениците изтъкват, че с безкомпромисен полицейски час и продължаващи денонощия пълни забрани за излизане са свели броя на заразените за ден до число 10 пъти под пиковте стойности. Противниците им обаче смятат, че управлението е станало още по-непрозрачно.

Затова в Белгад, Нови Сад, Крагуевац и още десетки сръбски градове шумяха от балконите си всички онези, които можеха да излязат на улицата, оказвайки и натиск за разхлабване на мерките.

Името „Шум срещу диктатурата“ отпраща към стар протест срещу Слободан Милошевич. Тази демонстрация бе насърчена от опозицията, която наруши полицейския час, за да протестира пред парламента.

Как сърбите започнаха първата балконска война

© Associated Press

След това полицейският час отпадна.

В Белград от балконите „войната“ се премести пред президентството в средата на седмицата. В Нови Сад, втория сръбски град, някои също хванаха тигани и чинии, а и усилватели и високоговорители, но бяха значително по-малобройни от предишни дни, пише N1.

Някои от демонстрантите обещават да продължат да се събират на площадите в идните дни – например тази вечер, за да удрят тенджерите си, докато „трябва – до свободата“.

С това протестите не спряха – на Площана на републиката в центъра на Белград имаше такива и снощи, при това без социална дистанция.

Как сърбите започнаха първата балконска война

© Associated PressКоментар на новината чрез Facebook