Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

© Reuters

Дълго преди смъртта на Джордж Флойд миналата седмица, усилията за преразглеждане на действията на полицията в Минеаполис са спирани многократно от техният мощен синдикат, който подкрепя военизираните тактики на своите близо 800 члена.

Колективният трудов договор на профсъюза с града е солидно препятствие за гражданите, които търсят справедливост след агресия от страна на полицията. Водени от президента на профсъюза лейтенант Боб Крол, полицаите рядко са изправяни пред санкции, разказва „Ройтерс“.

Анализ на „Ройтерс“ на жалби срещу полицаи в Минеаполис от последните осем години показва, че 9 от всеки 10 обвинения в неправомерно поведение са били разрешавани без наказание или намеса, целяща промяна на поведението на служителя. Анализът обхваща около 3000 оплаквания през този период; уволнени са петима полицаи.

Договорът на профсъюза с Минеаполис не е необичаен. Десетки други договори в Съединените щати съдържат разпоредби, които възпрепятстват усилията да се привлекат полицаите под отговорност за насилие и други предполагаеми злоупотреби, установи разследване на „Ройтерс“ от 2017 г. Информационната агенция разгледа договори в 82 града и установи, че 46 изискват заличаването на дисциплинарни провинения, някои само след шест месеца. Липсата на доказателства затруднява уволненията на служители с история на злоупотреби, казват адвокати и полицейски началници.

Друга пречка пред гражданите е правна доктрина в САЩ, наречена „квалифициран имунитет“. Разследване на „Ройтерс“ миналия месец установи, че концепцията, създадена и подсилена в поредица от решения на Върховния съд на САЩ, все повече предпазва служители от отговорност, когато са обвинени в използване на прекомерна сила.

„Имаме полицаи с имунитет от преследване заради профсъюзните договори, както и конституционното законодателство“, заяви Глория Браун-Маршал, професор по конституционно право в Колежа по право „Джон Джей“ в Ню Йорк. „Когато няма последствия, хората действат безнаказано.“


Глория Браун-Маршал,

професор в Колежа по право

В Минеаполис полицаите успешно използват доктрината за квалифициран имунитет, за да печелят гражданските дела срещу тях във федералните съдилища.

Трудно е да се идентифицират всички съдебни дела за прекомерна употреба на сила в досиетата на съдилищата, но „Ройтерс“ открива 28 такива случая от 2006 г. до 2018 г., в които полицаите се възползват от квалифицирания си имунитет. Съдиите подкрепят полицаите в 15 от тези случаи и делата биват прекратени.

Боб Крол и президента на САЩ Доналд Тръмп по време на митинг в Минеаполис през 2019 г.

© Reuters

Боб Крол и президента на САЩ Доналд Тръмп по време на митинг в Минеаполис през 2019 г.

Защитата на синдикатите и квалифицирания имунитет може и да обясняват защо някои полицаи извършват злоупотреби, казват специалисти по право, но те не винаги могат да предпазят от наказателни обвинения или от медиите – както се случи сега в Минеаполис.

И на четиримата присъстващи на смъртта на Флойд, 46-годишен чернокож, са повдигнати обвинения. Главният прокурор на щата Кийт Елисън в сряда повдигна обвинение на Дерек Шовин за непредумишлено убийство, а на Ту Тао, Дж. Александър Куенг и Томас Лейн за подпомагане на убийство.

Първоначалното обвинение на окръжната прокуратура бе само срещу Шовин за убийство по непредпазливост, което след намесата на Елисън бе променено на непредумишлено убийство.

Видеоклипове показват как Шовин притиска с коляното си врата на Флойд по време на ареста. Куенг и Лейн също държат Флойд, а Тао стои отстрани.

И четиримата са уволнени малко след ареста и са задържани.

В писмо до членовете на профсъюза в понеделник Крол написа, че адвокатите работят, за да възстановят всеки един на работа. „Уволнени са без да се спази процедурата“, смята Крол.

Крол не е коментирал публично смъртта на Флойд и не е отговорил на покани за интервю от „Ройтерс“. В писмото от понеделник той разкритикува политиците, че не могат са справят с протестите, похвали полицаите за отговора им на „най-мащабния бунт, който Минеаполис някога е виждал“ и характеризира вълненията като „терористично движение“, което се изгражда от години.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей отговори: „За мъж, който се оплаква толкова често от липсата на доверие и подкрепа на общността за полицията, Боб Крол остава шокиращо равнодушен към ролята си в подкопаването на това доверие и подкрепа.“

Други профсъюзи в града поискаха оставката на Крол, а бордът на държавните училища в Минеаполис единодушно гласува във вторник да прекрати договора си за охрана за 1.1 млн. долара с полицейското управление в отговор на смъртта на Флойд.

Крол, който става президент на синдиката през 2015 г., често се е сблъсквал с полицейските началници и кметове. Той подкрепя така наречената тактика ‘полицай-воин“, която разрешава на полицаите да приемат всяко взаимодействие с гражданите като потенциално опасни.

Фрей спря тези практики миналата година, а Крол обяви, че профсъюзът ще предложи безплатно обучение на всеки полицай за подобни действия.

Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

© Reuters

„Културата е, че когато отиват на работа, все едно влизат във военна зона“, казва Джошуа Уилямс, адвокат по правата на човека в Минеаполис. „Това е манталитетът: „Това не е нашата общност“.

Дългогодишните проблеми между полицейския профсъюз и общността възпират усилията да се промени този начин на мислене, казва бивш шеф на полицията в града.

Жане Харто, шеф на полицията в Минеаполис от 2012 до 2017 г., заяви, че арбитражните решения и оплакванията на съюза, които отменят дисциплинарните действия, затрудняват създаването на култура на отчетност.

Самата структура на полицейския синдикат в Минеаполис създава етични опасения по време на дисциплинарния процес. Хората, които отговарят за дисциплината, са част от същия съюз, който се стреми да защити обвиняемите полицаи.

Дори когато служителите са уволнени за неправомерно поведение, синдикалният договор им позволява да поискат арбитър за връщане на работата им. Ако четиримата служители по делото „Флойд“ бъдат признати за виновни, те могат да поискат възстановяване на работа по смисъла на договора.

Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

© Reuters

Данъкоплатците често плащат за защитата на полицаи, обвинени в неправомерно поведение, дори в неправомерна смърт. Това е така, защото договорът изисква градът да предостави законова защита за обвинения, свързани с работата.

Харто, първата жена полицейски началник в града и първият й открито гей началник, споделя пред „Ройтерс“ разочарование си колко време и е отнело, за да уволни един полицай от Минеаполис с дълга история на оплаквания.

През 2016 г. тя уволнява полицай Блейн Ленер за нарушаване на политиката за използване на сила, след като видео показва как той многократно хвърля жена на земята. За 18-годишната си кариера той е натрупал повече от 30 оплаквания. Арбитър решава, че използването на сила от Ленер не е „неподходящо по същество“ и отменя решението за уволнение.

Ленер остава на работа още три години, но е освободен миналата година след поредното обвинение. Същият арбитър, Стивън Бефорт, потвърждава наказанието.

„Тези случаи са трудни и всеки арбитър, който познавам, агонизира над решението си“, каза Бефорт пред „Ройтерс“ тази седмица.

В арбитражните дела по време на делото през 2016 г. синдикатът твърди, че използването на сила е било „премерено“ и че „дългата и добра работа на Ленер трябва да се третира като смекчаващ фактор“.

Джим Паско, изпълнителен директор на Братския полицейски орден (FOP), най-големият полицейски синдикат в страната, заяви, че е лесно да се обвиняват профсъюзните договори, но градовете също имат роля в тяхното оформяне.

„Никой не е принуждаван да приема тези договори – те се договарят“, казва Паско.

Полицейските профсъюзи не „назначават, проверяват или контролират служителите“, а ниските стандарти за наемане, неадекватното обучение и липсата на надзор от страна на висшето ръководство подкопават качеството на полицейските сили, допълва той. „Не всеки е подходящ да бъде полицай“, казва Паско.

Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

FOP представлява повече от 2 000 правоприлагащи агенции, но не представлява полицейското управление в Минеаполис, което има свой синдикат.

Харто има известни успехи. Наред с програма за разпознаване на расови предразсъдъци, през 2016 г. тя започва и използването на камери, носени от полицаите, въпреки яростната съпротива на синдиката. Според нея, смъртта на Флойд показва как културата сред полицаите на Минеаполис обезкуражава намесата, когато колега превиши правата си.


Жане Харто,

намалник на полицията в Минеаполис (2012-2017)

„Идеята на профсъюза е, че трябва да подкрепя полицаите, независимо какво се е случило“, казва тя. „Подкрепям добра работа, но не можем да подкрепим или оправдаем онези, които не вършат добра работа или действат против основните ни убеждения и ценности.“

По време на среща с представител на Американския съюз за граждански свободи на Минесота след полицейска стрелба през 2015 г., Крол заявява, че гледа на „действията на полицията и оплакванията както на игра на баскетбол – няма да фаулирате никой, ако не играете достатъчно добре.“

Самият Крол е бил обект на 10 жалби за неправомерно поведение от 2013 г. насам, показват полицейските досиета, които обаче не разкриват какви точно са обвиненията. Нито едно от тях не е довело до дисциплинарни действия.

Крол в споменат и в дело за дискриминация през 2007 г., заведено срещу полицията от петима чернокожи полицаи, сред които е Медариа Арадондо, наследникът на Харто като шеф на полицията в града.

Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

© Reuters

Аррадондо и неговите колеги твърдят, че полицията в Минеаполис има „история на толериране на расистки и дискриминационни забележки от страна на белите полицаи“. Искът описва инцидент през 1992 г., при който всеки афро-американски полицай получава писмо със заплаха за живота си през вътрешната поща. Писмата са подписани „ККК“(Ку Клукс Клан).

В иска се споменава как Крол е носил „яко със значка „White Power“ и е описал Кийт Елисън, тогава конгресмен на САЩ, като „терорист“. Елисън, който е чернокож и мюсюлманин, стана главен прокурор на щата през 2019 г. и сега преследва четиримата полицаи за смъртта на Джордж Флойд.

По това време шефът на полицията изпраща имейл до всички служители, като отрича предполагаемите коментари, а Крол казва пред St. Paul Pioneer Press, че Арадондо и другите четирима полицаи са мотивирани само от пари.

Искът е уреден през 2009 г. за 740 000 долара.

Арадондо, който става началник през 2017 г., спира поне една полицейска практика, която непропорционално засяга чернокожите жители. Той сложи край на арестите за притежаване на марихуана, след като общественият защитник на окръга Хенепин установи, че почти всеки арестуван е чернокож.

След смъртта на Флойд, губернаторът на Минесота Тим Уолз обяви във вторник, че Департаментът по правата на човека на щата ще започне разследване на политиките и практиките на полицията в Минеаполис през последните 10 години – дали в полицията има „системни дискриминационни практики и да гарантира, че подобни практики са спрени.“Коментар на новината чрез Facebook