Как се поставя под блокада африкански мегаполис

Как се поставя под блокада африкански мегаполис

© Associated Press

Блокадите на големите градове по света станаха основна стъпка в справянето с коронавируса, известен като COVID-19, и снимките на празни улици, особено на туристически места, изглеждат като нещо нормално.

Как обаче да приложат мярката властите в Лагос, най-големия град в Африка с 21 млн. население? Задачата се оказа трудна, разказа онлайн изданието Quartz.

Държавата поиска училищата да затворят и забрани да се събират над 50 души – особено по религиозни поводи. Вероятно ще има и други мерки при повече случаи; затваряне на икономическия център на Нигерия обаче, с голяма гъстота на населението на кв. км (около три пъти софийската), би било трудна задача.

Лагос гъмжи от нигерийци, които прииждат в търсене на по-добър живот и които никога не спи, а нуждите на оцеляването в претъпкатана градска система водят до ситуация на беззаконие, пише Quartz. Не е необичайно например жителите да шофират от грешната страна на пътя, за да се справят със задръствания. Може да се видят и парти шатри, блокиращи пътища.

Опит да се „затвори“ Лагос би се сблъскал и със съпротива срещу религията. Нигерия има най-голямото християнско население в Африка и броят се очаква да се удвои до 2060 г., а в Лагос има мегацъркви със стотици клонове, посещавани от милиони миряни всяка неделя. Християнската асоциация на Нигеря вече заяви, че забрана за религиозни събирания не би била нужна и очерта възможност за сблъсък с правителството. Нигерия е и петата по брой мюсюлмани страна в света и ще трябва да убеждава и ислямските общности, че временно е добре да се отменят петъчните молитви.

Как се поставя под блокада африкански мегаполис

© Associated Press

На други места, например в Европа, правителства намират начини да гарантират, че блокадите няма да се отразят на благосъстоянието на гражданите, особено на уязвимите, и се отменят плащания на данъци и сметки, дават се и пари в брой на изложените на риск. В Лагос това трудно би работило – правителството не знае колко души живеят в града, чиито предградия само се разрастват и дори навлизат в съседни щати, продължава изданието.

Държавата не разполага и с достатъчно пари, за да помогне на милионите жители. Скорошен пример: след газова есплозия с жертви в лагоско предградие миналата седмица бе създаден фонд, за да се покрият разходите за преместването на засегнатите. Пари за него обаче трябваше да дадат гражданите.

Как се поставя под блокада африкански мегаполис

© Associated PressКоментар на новината чрез Facebook