Как да останем психически здрави по време на пандемия

Как да останем психически здрави по време на пандемия

© Toby Melville, REUTERS

Разпространението на коронавируса направи света много по-несигурен, а новините за пандемията сякаш са безспирни. Как човек може да защити психическото си здраве в такъв момент, съветва Би Би Си.

– ограничете времето, което прекарвате да четете или гледате неща, които не ви карат да се чувствате добре. Отделете определен момент от деня, в който да се информирате и се придържайте към него.

дезинформацията може да влоши тревогите ви. Информирайте се само от достоверни източници – например държавните и здравните институции.

– прекарвайте по-малко време в социалните мрежи.

– „заглушете“ ключови думи, които могат да ви притеснят в „Туитър“ и спрете да следвате акаунти, които ви напрягат

– изключете известията в „Уотсап“ и скривайте постове във „Фейсбук“, които допринасят за тревогите ви

За хората с обсесивно-компулсивно разстройство, съветите за поддържане на хигиена могат да се окажат направо опасни за психическото им състояние. От благотворителната организация OCD Action съветват хората с този проблем да си зададат въпроса – дали в момента мият ръцете си, за да намалят риска от разпространение, или само за да се успокоят?

Проверете дали имате телефоните и имейлите на хората, за които ви е грижа. Чувайте се редовно. И използвайте времето да свършите неща, които сте отлагали отдавна – да прочетете купена преди месеци книга, например.Коментар на новината чрез Facebook