Какви въпроси повдига завръщането на Бундеслигата

Какви въпроси повдига завръщането на Бундеслигата

© Associated Press

Германската Бундеслига е първото голямо футболно първенство, което ще се завърне в условията на световна здравна криза. Местното правителство даде разрешение мачовете да бъдат подновени на 16 май, но изглежда, че нищо няма да бъде същото. „Дойче веле“ се задълбочи в здравните планове, мерките и условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да има мачове в Германия отново.

Какво означава зелената светлина

Точно 65 дни след спирането на Бундеслигата мачовете ще бъдат подновени. Германският шампионат обяви че спира заради кризата с коронавируса на 13 март. Първият мач след паузата ще бъде дербито на Рур между „Борусия“ (Дортмунд) и „Шалке 04“.

Бундеслигата и Германската футболна лига (DFL) проведоха редица срещи със здравните власти и правителството, за да получат разрешение мачовете да се играят отново. По време на целия процес имаше несъгласие единствено от няколко местни парламента.

Желанието на клубовете в първия и втория ешелон на германския футбол също е сезонът да бъде довършен.

Възобновяването идва с редица условия. На стадионите да бъдат допускани фенове, броят на персонала и служителите, които пътуват за мачовете, ще бъде ограничен. А също така отборите ще пристигат на мачове в отделно време, ще се изисква социално дистанциране извън терена и по време на процедури преди двубоите като отборните снимки.

Ръкостискане между играчите няма да има.

Какви въпроси повдига завръщането на Бундеслигата

© Reuters

Футболистите ще бъдат тествани за коронавирус поне веднъж седмично и ще могат да играят само ако са с два отрицателни теста. Дори топката ще се дезинфекцира по време на мачовете.

DFL вече обяви как ще процедира, след като резултатите от първите 1700 теста бяха съобщени. Заразените са десет души, но нито един от тях не проявява симптоми на COVID-19, което е изпратило хората под домашна карантина за две седмици.

Във втората група от тествани има два положителни резултата, съобщи изпълнителният директор на DFL Кристиан Зайферт.

По всяка вероятност клубовете ще организират тренировъчни лагери, за да не бъдат в контакт с други хора, като така ще се избегне и по-голям проблем в бъдеще. Според условията на Бундеслигата даден клуб не е длъжен да поставя целия си отбор под карантина в случай на положителна проба.

Максималният брой на официалните лица за мач от Бундеслигата ще бъде 322. Те са разделени на три групи от около 100 – около терена, на трибуните и извън стадиона. В тази бройка се включват не само играчите, треньорите и съдиите, но и телевизионните екипи.

На мачовете ще има още служители на допинг службите, стюарди, лекарски екипи и служители по поддръжката.

Идеята зад плана на Бундеслигата с начало на 16 май е сезонът да завърши на 27 юни. Германският футболен съюз (DFB) вече обяви, че планира полуфиналите за Купата на Германия да се проведат в средата на юни, а финалът скоро след това.

Какви въпроси повдига завръщането на Бундеслигата

© Reuters

Договорите на играчите изтичат в края на юни, затова е важно сезонът да приключи преди това.

Общо 32 от всички 34 клуба в двете професионални лиги имат да изиграят по девет кръга от шампионата („Айнтрахт“ и „Вердер“ имат по 10). Бундеслигата ще организира и два междинни кръга, което означава, че отборите ще бъдат доста заети в следващите седмици.

Бундеслигата държи мерките за дистанция да бъдат спазвани, но това няма как да избегне близък контакт на терена. Предвидени са 25 хиляди теста за футболистите, но германската преса вече предположи, че длъжностните лица все още не са били тествани.

Преминаването от трениране на малки групи към масови занимания също крие рискове. Някои лекари дори смятат, че футболистите също биха могли да бъдат изложени на по-голям риск от заразяване с вируса.

Това е въпрос, който не може да бъде отговорен еднозначно. Халфът на „Кьолн“ Биргер Верстрате изрази опасенията си през уикенда. Въпреки това спортният директор на „Айнтрахт“ (Франкфурт) Фреди Бобич предположи, че 90 процента от играчите са подкрепили плановете за завръщане. В момента всеки отказ даден футболист да играе може да води до финансови или дори правни последици.

Много фенски организации продължават да са против провеждането на мачове без публика. Засега обаче тяхното завръщане на стадионите също е невъзможно.

Остава несигурно и как мерките ще бъдат спазвани и кой ще следи играчите. Въпросът беше повдигнат, след като нападателят на „Херта“ Саломон Калу беше заснет да се ръкува със съотборник.

Това кара специалистите да питат дали Бундеслигата не се подновява единствено заради финансовите последици, като се избързва.Коментар на новината чрез Facebook