Ирландският премиер се явява на рисковани избори при силно одобрение за "Шин Фейн"

Ирландският премиер се явява на рисковани избори при силно одобрение за Шин Фейн

© Reuters

Ирландците днес гласуват на избори, които изглежда ще променят значително политическия пейзаж в страната, пише „Евронюз“.

Социологическо проучване по-рано тази седмица показа, че националистката партия „Шин Фейн“, привърженик на обединението на Ирландия със Северна Ирландия, изпреварва дясноцентристката партия „Фина Гейл“ на премиера Лио Варадкар и основният му опонент „Фина Фойл“, начело с Майкъл Мартин.

Обявявайки предсрочните избори по-рано този месец Варадкар посочи постиженията си по време на управлението. „Ние модернизирахме нашето общество – брачно равенство, права на жените, реален напредък в образованието, социалните грижи и грижите за децата. Но това не е достатъчно. Знам, че не е достатъчно“, заяви той в реч в Дъблин.

И може би е прав. Според анкетата на Irish Times/Ipsos MRBI, публикувана в понеделник, подкрепата за неговата партия „Фина Гейл“ е 20% – трета след левите националисти „Шин Фейн“ (25%) и дясноцентристката „Фина Фойл“ (23%).

Слабата подкрепа за Варадкар може да изглежда изненадваща предвид постиженията му в икономиката. От 2014 г. брутният вътрешен продукт на страната надминава останалата част от ЕС всяка година. Състоянието на трудовия пазар също е изключително добро – безработицата в под 5%.

На 41 години Варадкар е най-младият премиер на Ирландия. Той е и първият хомосексуален на поста.

Проучванията показват, че избирателите подкрепят дипломатическите му успехи около Брекзит, които попречиха на връщането на физическата граница на острова.

Лио Варадкар

© Reuters

Лио Варадкар

Ако резултатът от изборите зависеше от европейската политика на Лио Варадкар, „той щеше да спечели лесно“, но „хората искат промяна“, казва Джон Тонги, експерт по ирландска политика в университета в Ливърпул, цитиран от „Франс прес“.

Но притесненията, свързани с жилищата, пенсиите и здравеопазването доминираха предизборната кампания, обръщайки настроенията срещу правителството на Варадкар.

„Варадкар е смятан за доста успешен в международно отношение, но големият проблем е жилищното настаняване“, коментира Иойн О’мейли, доцент по политически науки в Dublin City University. По думите му наемите се увеличават, особено в столицата, и не се забелязва правителството да се заема с проблема.

Освен това законоустановената пенсионна възраст ще се увеличи от 66 на 67 години през 2021 и на 68 през 2028 г., което предизвиква недоволство сред по-възрастните гласоподаватели.

„Шин Фейн“ може да е привлякла подкрепа с призивите си за връщане на пенсионната възраст на 65 години и с предложенията за грантове за собствениците на жилища.

Бившето политическо крило на Ирландската републиканска армия (ИРА), дълго време маргинализирано в политиката на страната, сега води в проучванията. Лидерът на „Шин Фейн“ Мери-Лу Макдоналд се превърна в най-популярната фигура сред всички основни партии с одобрение от 41%.

О’мейли коментира пред „Евронюз“, че възходът на партията в проучванията може да има повече общо с „процес на елиминиране“.

За младите хора, уморени от политиките на икономии, лявата „Шин Фейн“ въплъщава радикална промяна много повече, отколкото двете партии от основното течение, обяснява той, като подчертава, че по-младите поколения нямат спомени за насилието, с което тя дълго време се асоциира.

Въпреки доброто ѝ представяне в проучванията обаче, е малко вероятно „Шин Фейн“ да ръководи следващото правителство, защото е издигнала само 42-ма кандидати, а за мнозинство са необходими 80 места.

Другата водеща партия, „Фина Фойл“, доминира ирландския политически живот в продължение на десетилетия, но може да пострада от асоциирането ѝ с голямата финансова криза, ударила Ирландия от 2008 до 2011 г.

Както „Фина Гейл“, „Фина Фойл“ казва, че в крайна сметка би искала да види обединението на острова, но че сега не е моментът.

В края на януари Мери-Лу Макдоналд каза, че „Шин Фейн“ ще се присъедини към коалиционно правителство само в замяна на референдум за обединение до 2025 г.

Според резултатите от социологическите проучвания вероятно ще има коалиционно правителство.

„Най-очевидната“ опция за коалиция, според О’мейли, ще бъде съюз на двете центристки партии, „Фина Фойл“ и „Фина Гейл“, защото има политическо сходство между тях.

Ако тенденциите от проучванията се потвърдят на изборите, вотът ще доведе до промяна в баланса на силите между двете големи партии в управляващата коалиция. Лидерът на „Фина фойл“ Майкъл Мартин, който е бивш министър на външните работи, ще бъде в по-изгодна позиция да стане премиер, отбелязва „Франс прес“.

Друга опция би била коалиция между „Шин Фейн“ и „Фина Фойл“. „Фина Фойл“, подобно на „Фина Гейл“, засега отхвърля коалиция с „Шин Фейн“ заради техните връзки с ИРА и разногласия по икономическите политики. Политическият прагматизъм обаче може да я накара да преосмисли позицията си.

Според политическия анализатор не може да се изключи и сценарий, подобен на този в Испания, при който отново да се свикат избори в рамките на няколко месеца при липса на коалиционна сделка.

Партията на Варадкар „Фина гейл“ е начело на коалиция с „Фина фойл“. Двете десноцентристки партии се редуват в управлението на страната от един век.

Изправен пред риска от разпадане на коалицията, Лио Варадкар избра в средата на миналия месец да свика предсрочни избори, след като изчезна рискът от Брекзит без сделка, пише „Франс прес“, цитирана от БТА.

Днешните избори, които съвпадат по време с ръгби мача между Ирландия и Уелс от Турнира на шестте нации, ще позволят за следващото заседание на Европейския съвет през март Ирландия да има действащо ново правителство със „силен мандат“ за предстоящите преговори между Лондон и Брюксел за бъдещите им отношения, подчерта Варадкар, обявявайки свикването на изборите.

Брекзит е „на полувремето“ и „провал при постигането на търговско споразумение „ще бъде голяма и екзистенциална заплаха за икономиката ни през 2021 г.“, предупреди той.

Тази тема обаче не се отразява на изборните шансове, защото има консенсус за идеята за решение с граница без бариери, за да не бъде засегнат значителният търговски стокообмен с британския съсед.

„Идеята, че Ирландия не може да смени правителството си заради Брекзит е цинична и отчаяна. Националното единство, което постигнахме за Брекзит, ще бъде съхранено“, заяви наскоро Майкъл Мартин.

Притесненията на избирателите се концентрират около проблеми като жилищното настаняване и здравеопазването.

Недостигът на жилища доведе до бум на цените. Според асоциацията за подпомагане на бездомниците „Фокус Ирландия“ в страната в седмицата на Коледа е имало 9731 бездомници – техният брой се е увеличил близо четири пъти от декември 2014 г.Коментар на новината чрез Facebook