Има предварителна договорка еврофондовете да са обвързани с върховенство на закона

Има предварителна договорка еврофондовете да са обвързани с върховенство на закона

© Associated Press

Достъпът до европейски фондове да бъде обвързан с върховенството на закона – това предложение намира място в чернова на заключения за срещата на европейските лидери в четвъртък, на която ще се дискутира бъдещият бюджет на ЕС. Документът е видян от агенция „Ройтерс“.

„Общ режим на условност ще бъде въведен, за да се бори с очевидните общи дефицити в доброто управление на властите на държавите членки по отношение на спазването на върховенството на закона“, гласи текстът.

Според него Европейската комисия ще трябва да направи препоръки за справяне с такива проблеми, а Съветът на ЕС ще трябва да реши с мнозинство дали да ги подкрепи. Това е промяна в сравнение с по-ранно предложение, според което мнозинство от европейски държави би било необходимо, за да спре предложението на Комисията.

Страни като Германия вече критикуваха тази промяна с мотива, че тя реално отслабва механизма за върховенството на закона, процедури по който сега има срещу Полша и Унгария.

27-те държави-членки ще спорят в четвъртък за размера на следващия седемгодишен бюджет на ЕС – Многогодишната финансова рамка (МФР). Предложението на председателя на Съвета Шарл Мишел е всяка страна да отделя за него 1.074% от брутния си национален доход или общо 1.094 трилиона евро.

Конфликтът там е между „пестеливите“ Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия и „Приятелите на кохезията“ – предимно източноевропейски държави, сред които и България. Но дори да постигнат съгласие скоро, те ще трябва да координират предложението си за бюджет с Еврокомисията и с един Европейски парламент, който има право на вето върху решението, и открито заплашва да го използва.Коментар на новината чрез Facebook