Изолация и онлайн изпити очакват студентите в британските университети

Изолация и онлайн изпити очакват студентите в британските университети

© Reuters

На студентите в университетите във Великобритания може да се наложи да живеят само с други хора от курса им и да поддържат строга физическа изолация, когато започне новият срок през септември.

Според плановете, които се обсъждат в редица университети, студентите ще контактуват със свои колеги само в определени курсове и потоци, за да сведе до минимум опасността от инфекция от коронавирус, разказва британския вестник „Гардиън“. В университета студентите, преподаватели и служителите ще се движат по строго определена система.

Лиз Барнс, вицеканцлер на Университета на Стафордшир, заяви, че „балоните“ ще позволят на студентите да имат достъп до съоръженията в кампуса, като същевременно ще ограничат броя на хората, с които си взаимодействат. „Те ще се прилагат навсякъде на територията на университета“, каза тя.

Университетските ръководители са загрижени да уверят бъдещите студенти, че няма да получат по-лошо образование на фона на опасенията от спад в приходите в размер на 760 млн. лири (850 млн. евро), ако приблизително един от петима студенти отложи курса си.

На пресконференция на групата Universities UK за мерките за излизане от кризата нейният председател Джулия Бъкингам, заместник-канцлер на университета „Брунел“, заяви, че заниманията няма да се изместват изцяло онлайн, а се планира „смесено“ образование, комбинирайки някои онлайн лекции с по-малки срещи лице в лице. В „Брунел“ пропорцията на онлайн обучението ще варира в съответствие с правителствените указания за физическо дистанциране.

„Студентите искат да получат това изживяване, което е възможно най-близко до техните очаквания, когато са кандидатствали миналата есен. Ние ще преподаваме лице в лице, когато е възможно, и ще използваме онлайн лекции, когато е необходимо“, каза тя.

Повечето студентите не могат да очакват да им бъдат възстановени парите от таксите, ако не са доволни, тъй като университетите са направили значителна инвестиция в онлайн обучението, преработена инфраструктура и осигуряване на медицинска и психологична помощ, добави Бъкингам.

В „Брунел“ ще се въведат възможни факултативни дати за януари за местни студенти в някои по-големи следдипломни и бакалавърски програми, както и за всички международни студенти, които не могат да пътуват през септември. Очаква се много от британските университети да предприемат подобни стъпки.

Допитване на University and College Union сред 516 нови студенти показа, че почти три четвърти биха предпочели учебната година да започне по-късно, за да могат да присъстват на лекции на живо и да имат по-малко онлайн уроци.

Университетите също планират да заменят ежегодните седмици за ориентировъчни срещи на първокурсниците, които обикновено се провеждат през септември и октомври, с виртуални събития, за да могат студентите да се срещнат и да се запишат на извънкласни дейности. Ако правилата за физическо дистанциране позволяват, някои университети разглеждат възможността да проведат тези събития на живо.

Много е вероятно изпитите следващата година да се провеждат онлайн, което ще повтори края на текущата учебна година, въпреки че студентите, които нямат подходящи условия или интернет достъп, ще могат да се явят на изпити на място.

„Знам, че беше много трудно и несигурно време за студентите“, заяви Мишел Донелан, министър за университетите в Министерството на образованието на Великобритания. „Радвам се, че университетите взимат решения и планират как могат да адаптират курсовете, ако настъпят ограничения през есента, осигурявайки много необходима яснота на студентите.“

Миналата седмица правителството публикува и официалните си насоки за отварянето на университетите през есента.Коментар на новината чрез Facebook