За пръв път Фейсбук маркира като фалшива новина публикация на свой потребител

За пръв път Фейсбук маркира като фалшива новина публикация на свой потребител

© Reuters

Социалната мрежа Фейсбук за първи път постави коригираща забележка за „фалшива информация“ върху авторски пост на свой потребител по искане на правителството на Сингапур. В същото време компанията призова за премерен подход към приложението на приетия в страната нов закон срещу фалшивите новини, с цел да се защити свободата на словото, предаде БТА.

„В съответствие са изискването на закона Фейсбук е длъжен да ви уведоми, че този пост съдържа фалшива информация“, се казва в съпътстващата бележка, която някои (но не всички) ползватели на социалната мрежа в Сингапур можеха да видят. Коригиращата забележка бе поставена в края на оригиналния пост без никакви изменения в самия му текст. Това е първи случай, когато социалната мрежа поставя подобно предупреждение.

Правителството на Сингапур заяви вчера, че е дало инструкция на Фейсбук да публикува предупредителната бележка към авторския пост от 23 ноември. Контролният държавен орган поиска от автора на местното издание „Стрейтс таймс ревю“ да внесе поправки в материал, в който се твърди, че местен обществен деец, който по-рано си е позволил да критикува управляващата партия в страната, е следствен и се намира в ареста. Министерството на вътрешните работи на Сингапур опроверга тази информация.

Местният закон за борба с фалшивата информация влезе в сила на 2 октомври. Според вътрешния министър К. Шанмугам той дава на правителството средства за контрол върху разпространяване в страната на лъжливи сведения, които за кратко време могат да ѝ нанесат сериозни вреди. Максималната глоба по закона достига 1 млн. сингапурски долара (738 хил. щатски долара) плюс затвор до 10 г. Международни правозащитнници и експерти в сферата на интернет технологиите обаче отбелязват, че с тежките си ограничения законът създава значителни рискове за свободата на словото и може да има сериозни последствия не само за Сингапур, но и за целия свят.Коментар на новината чрез Facebook