Защо е важно девойките да бъдат не "готини", а решителни

Ивелина Иванова.

© Георги Кожухаров

Ивелина Иванова.

В юношеските години увереността на момичетата се срутва и има много изследвания, че ако на 12 години момичетата и момчетата са еднакво уверени, до 16 години има 40% разлика между двата пола. Това състезание е насочено именно към тази възраст – да каже на момичетата, че не е необходимо да се стремят към това, което обществото иска, не е нужно да бъдат „готини“, могат да правят каквото искат и да мечтаят нашироко“.

Така британският посланик Ема Хопкинс обобщава причината преди три години да започне инициативата „Посланик за един ден“ – в която български девойки могат да прекарат известно време, работейки заедно с дами посланици, да видят какво представлява дипломатическата работа и да дадат гласност на важни за тях каузи. Конкурсът обикновено започва през декември. (Повече подробности за кандидатстването вижте тук.)

Посланик Хопкинс започна инициативата преди три години – тогава в нея участваха десетина момичета и посолства, миналата – тринадесет, а тази – шестнадесет. Офисът на вицепрезидента Илияна Йотова също подкрепя инициативата от самото ѝ начало. Тази година тя излезе и извън България – победителките посетиха няколко международни институции във Виена. (Повече за визитата им четете тук.)

Може би активностите не са най-важното за участничките, отбелязва посланик Хопкинс, а фактът, че „някой им казва, че имат потенциал, дава им увереност, че идеите им са разумни и че си струва да се стремят към нещата, които искат да постигнат.

„Харесва ми как нещата набъбнаха и поеха по свой път. Много посланици казват, че поддържат връзка с предишните участнички и им помагат в дейностите им“, казва посланик Хопкинс, която, точно преди да говори с „Дневник“, се е срещнала с миналогодишната си победителка – Валери Коничева. Мандатът на посланик Хопкинс изтича в идните месеци и наследникът ѝ – Роб Диксън, вече е обещал, че ще продължи инициативата.

Тази година британски посланик за един ден бе 16-годишната Ивелина Иванова, която след участието си в конкурса вече е сигурна, че би станала посланик. Но и учител също. Заедно с посланик Хопкинс тя посети Военноморското училище във Варна, Икономическия университет, Първа езикова гимназия и се срещнаха с британски граждани.

Бих искала да кажа на своите приятели от училище колко е интересно да се работи с посланик Хопкинс, запознах се с много нови приятели и срещнах много нови хора, казва тя.

Защо е важно девойките да бъдат не готини, а решителни

© Велко Ангелов

Ивелина е от Ямбол, но учи в София – в Специалното училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“. „Тя има затруднения с чуването, но това не я е спряло да спечели над 80 медала в различни спортни състезания по света“, отбелязва посланик Хопкинс. „Когато аз бях на 16, никога не бих могла да се изправя до зам.-премиера и да говоря пред военните, както тя направи миналата седмица, когато бяхме във Варна. Мисля, че вече видях доста твърдост в характера ѝ, много решителност и бе удоволствие да прекарам време с нея“.

„Въпреки предизвикателствата Ивелина е решителна, чудесно бе да видя това и съм сигурна, че заради това тя ще успее в бъдеще. Изследванията показват, че решителността е по-важна от интелигентността, активите или произхода. Способността да продължиш напред, да упорстваш, отличава успелите хора. И се надявам, че ние като общество можем да се стремим да награждаваме тези качества, вместо социално приетите за момичета дейности и роли“, казва тя.

„Възпитаваме децата си по различен начин – момчетата ги пращат навън да си играят, а момичетата трябва да помогнат да се раздигне масата“, даде пример посланик Хопкинс. „Аз лично внимавам много спрямо моите две момичета: да не използвам изрази, които ги хвалят за това как изглеждат, а да ги похваля за усилия, които са положили.“

„Ако ме питат коя е най-хубавата част от мандата ми, ще кажа: жените, които срещнах. Работила съм в областта на правата на жените по света и българските жени могат да се конкурират с всеки други – те са умни, упорити, социално активни във всяка сфера. Обичам да работя с българки. Макар че България се справя много добре по някои показатели, има други, по които трябва да се развие – например разпределението на домашните задължения. Макар че повечето жени имат работа на пълен ден, те вършат и цялата работа вкъщи.“

Другата важна тема за нея е домашното насилие – което трябва да бъде гледано като престъпление, а не като семеен проблем. „Сред младите момичета има едно усещане, че не трябва да се примиряват с неща, с които майките и бабите им са се примирявали. Че могат да се подкрепят една друга. Но опитът ми в отговора на домашното и сексуалното насилие света показва, че няма значение колко са силни жените – важно е да има услуги, защото иначе хората няма да потърсят помощ“, казва тя и дава за пример центъра за помощ, открит в Бургас и предстоящото откриване на друг в Пловдив.

„Повечето хора биха казали, че да отглеждаш деца и да се грижиш изцяло за дома, докато едновременно с това работиш на пълен ден, е доста трудна работа. Това е работа, защото е естествено за жените да вършат и двете. Да работиш и да се прибиреш у дома, където всичко чака теб – това е позицията по подразбиране на повечето жени. Често ме питат: защо няма такъв конкурс за момчета? Защото момчетата нямат нужда от помощ. Само 15% от дипломатите по света са жени, мъжете нямат нужда от тласък към равенство. Те вече имат преимуществата на една система, изградена в тяхна полза“, сочи посланик Хопкинс.

„Мъжете често преобладават в дипломацията и ще изберат хора, които изглеждат като тях, които са ходили в същите училища. Има вграден предразсъдък и има определен начин, по който се работи. (…) Когато дойдох тук, ми казаха: „Трябва да ходиш на вечери, така се прави дипломация, в изпълнени с дим стаи. Аз отговорих: „Не, не е необходимо да правя това. Това е един начин да се свърши работа, но не е единственият начин.“ Става въпрос за това да приемем, че женският начин на работа също е ценен, макар и различен, и е не по-малко ефективен.“Коментар на новината чрез Facebook