Заради коронавируса туристите си отидоха, а чужденците в Прага търсят ново препитание

Заради коронавируса туристите си отидоха, а чужденците в Прага търсят ново препитание

© Reuters

Чужденците, които се установиха в Прага, надявайки се на удобен живот и изобилие от възможности за работа благодарение на изпълнения с енергия туристически сектор, сега преосмислят кариерите си и преначертават бизнес плановете си, опитвайки се да преодолеят епидемията от коронавирус, пише „Ройтерс“.

Лий Бростър управляваше компания за търговия на едро с храни, обслужваща хотели и ресторанти, но след като те бяха изпразнени заради коронавируса, съкрати половината от своите 12 служители и премина към продажба на дребно, доставяйки плодове, зеленчуци, хляб и млечни продукти директно до домовете на хората.

„Отказът от бизнес, който познаваме от шест години, е доста трудоемък, казва 44-годишният британец. Но нямаме друг избор. Трябва да се променим и адаптираме“, допълва той.

Бростър, чиято компания е генерирала продажби за 40 милиона чешки крони миналата година, добавя повече продукти към своя интернет сайт, които да предлага на хората по домовете им.

Страната с население 10.7 милиона души затвори границите си и на практика е блокирана, подобно на повечето други европейски държави, опитващи да спрат заразата.

Това беше удар за Прага, една от най-посещаваните дестинации в Европа, привлякла почти осем милиона туристи през 2018 г. Туризмът съставлява 3% от чешката икономика.

Британският екскурзовод Тори Бъртън събира материал за кариерата си като комик, докато чака туристите, а заедно с тях и голяма част от приходите ѝ, да се завърнат.

„През последната година обиколките не спираха, казва 37-годишната Бъртън, който води обиколки из павираните пражки улици и тесни алеи. От години не е имало затишие.“

Други търсят нови възможности в интернет.

Учителката по английски език Меган Нюнхам, на 29 години, е преминала към онлайн уроци в опит да компенсира половината от доходите, които загубила, когато правителството затегна ограниченията за излизане от домовете.

Американката, която живее в Прага от три години, търси из цял свят възможности за онлайн преподавателска работа и се свързва с бивши ученици и работодатели, за да развие бизнеса си.

„Хората се притесняват как да покрият основните си нужди и да платят собствените си разходи, а не за езикови уроци, което може да се сметне за допълнителен разход, казва тя. Така че ние развиваме ново съдържание за родители и деца онлайн.“

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.Коментар на новината чрез Facebook