Заради коронавируса Европарламентът съкрати сесията си тази седмица

Заради коронавируса Европарламентът съкрати сесията си тази седмица

© Reuters

Ръководството на Европейския парламент реши на извънредно заседание вчера да съкрати сесията на евродепутатите с два дни. Това съобщи говорител на институцията минути преди началото на сесията, предаде БТА. Той оправда решението с усилията да се пресече разпространението на заболяването COVID-19.

При откриването на заседанието председателят на ЕП Давид Сасоли помоли евродепутатите да седнат през един стол, за да спазват безопасно разстояние. Камерите в залата не показаха нито един евродепутат или служител, който да носи предпазни средства.

Сасоли внесе последни уточнения по промените в дневния ред, според които днес ЕП ще обсъди въпросите за бюджета на ЕС до 2027 г., за положението по турско-гръцката граница и за противодействието на COVID-19.

Той добави, че обстановката е извънредна и призова своите колеги да бъдат за пример, като направят всичко възможно, за да може работата да не спира. Трябва да останем по местата си, заяви Сасоли. Той прикани евродепутатите да останат в Брюксел и да не се отправят на път, защото пътуването крие най-голяма опасност от зараза.

Говорител на ЕП уточни, че засега няма еднозначно решение какво ще се случи със сесията, насрочена предварително за края на март и началото на април в Страсбург. Той добави в отговор на въпрос, че правилникът на ЕП не предвижда възможност евродепутатите да гласуват от разстояние, а не в заседателна зала на институцията.

Говорителят отбеляза, че ЕП се стреми да намери равновесие между задължението си да работи и общите усилия за противодействие на COVID-19. Миналата седмица ЕП реши да заседава в Брюксел, вместо в Страсбург, за да ограничи опасността евродепутатите и служителите на институцията да се разболеят. Промяна на мястото на седмичната сесия на ЕП се налага за пръв път от 2008 г., уточни говорителят.

Френският министър на културата Франк Ристер се е заразил с коронавируса, предаде „Ройтерс“, като се позова на изявление на източник, близък до неговото министерство.

Ристер, който наскоро посети френския парламент, разбрал, че е имал контакт с хора, заразени с вируса, което го е накарало да си направи изследване. Пробата му се е оказала положителна.

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза си наложи вчера доброволна двуседмична карантина заради коронавируса.

Решението на Ребелу де Соуза е в израз на желанието му да даде пример на португалския народ, въпреки че направеният на президента тест за коронавирус е отрицателен.

Португалският президент даде проба по-рано вчера, след като офисът му съобщи, че той отлага всички уговорени срещи и пътувания в чужбина през следващите две седмици.

Всички училища в Мадридска област ще затворят в сряда за две седмици заради коронавируса, предаде „Асошиейтед прес“, като се позова на испанското национално радио. Мярката ще засегне над един милион ученици. Над половината случаи на заразяване с коронавирус в Испания са в столицата Мадрид.

По-рано вчера властите в Страната на баските, област в Северна Испания, съобщиха, че затварят образователните центрове в регионалната столица Витория, където има най-много случаи на заразени с коронавирус след Мадрид.

Случаите на заразени с коронавируса в Испания вече са над 1000. 28 души са починали, предаде „Франс прес“.

Словашкото правителство наложи 14-дневна забрана на всички културни, спортни и други обществени събития. Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса, заяви днес премиерът Петер Пелегрини, съобщиха „Ройтерс“ и ТАСС.

Изискването важи от днес. Словакия е съобщила засега за седем случая на заразени с вируса.

Това не е препоръка, това е заповед, подчерта премиерът след заседание на националния щаб за преодоляване на кризисните ситуации.

Освен това от всички граждани, завръщащи се от Италия, Китай, Южна Корея и Иран, се изисква да спазват по домовете си 14-дневна карантина.

Всички паради за Деня на свети Патрик, включително главните тържества в Дъблин, на които всяка година се събират близо 500 хил. празнуващи от цял свят, бяха отменени вчера заради риска от разпространение на коронавируса, съобщиха местните медии, цитирани от „Ройтерс“.

Досега в Ирландия са регистрирани 21 случая на заразени с коронавируса, а миналата седмица и първи случай на предаване на заразата от човек на човек.Коментар на новината чрез Facebook