ЕС удължава с година санкциите срещу Русия заради Крим

ЕС удължава с година санкциите срещу Русия заради Крим

© Цветелина Белутова, Капитал

Санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим през 2014 г., се удължават с една година – до 23 юни 2021 г.

Това обяви Съветът на Европейския съюз дни преди изтичането на досегашния им срок на действие.

В списъка с мерки са забрани за внасяне на продукти от Крим или Севастопол в ЕС и за инвестиции в инфраструктура и финанси на полуострова.

Забраняват се и туристическите услуги там. Не могат да се изнасят за кримски компании продукти и технологии, които могат да бъдат използвани в транспорта, телекомуникацията или енергетиката.

Отделно действат европейски санкции заради ситуацията в Източна Украйна, засягащи конкретни сектори от руската икономика като финанси, енергетика и отбрана. Създаден бе и санкционен списък с лица, свързани с украинските събития, на които се забранява влизане в ЕС и чиито активи са замразени. Бяха прекъснати преговорите за установяване на безвизов режим между блока и Русия.

Руското външно министерство смята, че перспективата за отмяната на санкциите е далечна, но Русия се е научила да живее със санкциите, макар те да вредят на икономиката ѝ.Коментар на новината чрез Facebook