ЕС призова към солидарност заради застрашените доставки на медицински продукти

ЕС призова към солидарност заради застрашените доставки на медицински продукти

© Reuters

Представители на Европейския съюз проведоха днес извънредно заседание в Брюксел, за да призоват към солидарност 27-те страни членки на фона на опитите им да се справят с потенциален недостиг на медикаменти и защитни принадлежности заради епидемията от коронавирус, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Много държави от Евросъюза разчитат на Китай, откъдето тръгна вирусът, за лекарствените съставки и сега се борят да избегнат дефицити, след като епидемията наруши предлагането и забави доставките.

Предпазните средства, каквито са маските, вече не достигат в повечето страни в ЕС, което излага на риск лекарите и медицинските сестри, информираха европейските представители.

Европа трябва да върне производството на медицински стоки на континента, тъй като е зависима твърде много от вноса от държави извън съюза, заявяват най-големите членки Франция и Германия.

Франция внася от Китай около 40 процента от лекарствените съставки – ситуация, която френският финансов министър Брюно льо Мер определи като свръхзависимост.

Това няма да се реши утре, но ние трябва да започнем тази дискусия днес, за да имаме решение след утрешния ден, заяви пред журналисти на срещата в Брюксел австрийският министър на труда, социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите Рудолф Аншобер.

Засега няма непосредствен недостиг на лекарства в ЕС заради епидемията, обявиха европредставителите, но опасенията се засилиха, след като Индия, най-големият в света производител на генерични лекарства, ограничи износа.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че след публикуването на покана за представяне на предложения на стойност 10 милиона евро през януари е осигурила допълнителни 37.5 милиона евро за спешно необходими научни изследвания за разработването на ваксина, лечението и диагностиката на COVID-19, предаде пресслужбата на институцията.

С допълнителната сума от програмата „Хоризонт 2020“ комисията увеличава до 47.5 милиона евро размера на спешната покана за представяне на предложения, чието начало бе поставено през януари с цел борба с епидемията от COVID-19 . Това позволи да бъдат избрани 17 проекта, включващи 136 научноизследователски екипа от целия ЕС и извън него, които ще започнат работа по разработването на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса.

В момента комисията договаря споразумения за отпускане на безвъзмездни средства с избраните бенефициери. 17-те проекта ще работят върху:

– Разработване на нови ваксини
– Бързи тестове за диагностика на място
– Нови лечения
– Подобряване на епидемиологията и общественото здраве, включително нашата готовност и отговор при епидемииКоментар на новината чрез Facebook