ЕС планира да въведе "право на поправка" за телефони и таблети

ЕС планира да въведе право на поправка за телефони и таблети

© Георги Кожухаров

Заради нов всеобхватен план за рециклиране на Европейската комисия производителите на телефони, таблети и лаптопи ще бъдат изправени пред законови задължения да направят така, че продуктите им да бъдат по-лесни за поправка и повторна употреба, предаде „Гардиън“.

Брюксел иска драстично да увеличи рециклирането на електронни стоки, които често са трудни за поправка, за смяна на батерии или подобрения. По-малко от 40% от електронните отпадъци в ЕС подлежат на рециклиране.

С т.нар. право на поправка Европейската комисия ще разшири закон за екодизайна, за да обхване телефони, таблети и лаптопи, определяйки технически стандарти, така че тези продукти да се състоят от части, които да може да се сменят и поправят. Сегашната директива за екодизайна определя стандарти за енергийна ефективност за компютри, телевизори, перални и миялни машини.

По думите на Виргиниюс Синкявичюс, еврокомисар за околната среда, планът за „кръговата икономика“ е нов икономически модел за континента и без него ЕС няма да може да постигне целта си за нулеви емисии до 2050 г. и да намали натиска върху биоразнообразието.

Подобрението на законодателството за екодизайна е част от плана за трансформиране на икономиката на Европа, наречен Европейска зелена сделка.

Новото законодателство трябва да бъде одобрено от държавите – членки на ЕС, и от Европейския парламент.

Какво още предвижда то четете тук.Коментар на новината чрез Facebook