ЕС дава по 2 хил. евро на мигрант в Гърция, за да се върне в родината си

ЕС дава по 2 хил. евро на мигрант в Гърция, за да се върне в родината си

© Reuters

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.

Европейският съюз обяви, че ще плати по 2 хил. евро на всеки мигрант в претъпканите лагери на гръцките острови, който иска да се върне в собствената си страна, предаде Би Би Си.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон обяви схемата в Атина в четвъртък. Тя беше договорена с гръцкото правителство.
По думите ѝ мярката е временна – ще важи само за един месец – и ще се прилага само за мигранти, пристигнали преди 1 януари. Еврокомисарят обясни, че 5 хил. мигранти ще могат да кандидатстват за „доброволното връщане“.

По-рано този месец стотици мигранти и бежанци достигнаха гръцките острови близо до турската граница с лодка, засилвайки натиска върху и без това изпитващите трудности центрове за прием. В лагерите на тези острови вече има почти 42 хил. търсещи убежище, въпреки че в тях е предвидено да се подслонят около 6 хил. души.

По данни на организацията „Лекари без граници“, която работи на островите, над 14 хил. от мигрантите са деца.

Йохансон заяви, че седем държави членки на ЕС са се съгласили да приемат най-малко 1600 непридружени деца от лагерите, смятани за особено уязвими.

Правозащитните организации са на мнение, че Сирия е твърде опасна, за да бъдат връщани там мигранти, но някои други страни на произход, като Пакистан, са смятани за достатъчно безопасни.

Гърция временно прекъсна обработката на нови молби за убежище – ход, който беше осъден от правозащитни групи.

Йохансон обясни, че репатрирането на мигранти от островите ще бъде координирано с Международната организация по миграцията към ООН и с Фронтекс.

Ситуацията е сериозна и на гръцко-турската сухопътна граница, където гръцката полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречи на мигрантите да влязат.

Как се стигна до напрежението по гръцко-турската граница четете тук и тук.Коментар на новината чрез Facebook