Ердоган иска повече европейска помощ, ЕС му каза да прибере мигрантите от границата

Реджеп Тайип Ердоган, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Реджеп Тайип Ердоган, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска повече европейска подкрепа заради войната в Сирия и за това, че страната му приема милиони бежанци, но му беше казано, че трябва първо да спре да насърчава мигрантите да преминават в Гърция, предаде „Ройтерс“.

Ердоган беше на посещение в Брюксел за разговори с Европейския съюз и НАТО, след като напрежението се засили заради съдбата на десетки хиляди мигранти, опитващи да влязат в Гърция, откакто Анкара заяви миналия месец, че вече няма да опитва да ги задържа на турска територия.

Турция подслонява около 3.6 милиона бежанци от Сирия и ограничи миграцията към Европа по силата на споразумение с блока от 2016 г. в замяна на миларди евро. Анкара обаче обвинява ЕС, че подкрепата му е недостатъчна (повече четете тук).

„Кризата, идваща от Сирия, с нейните хуманитарни и свързани със сигурността аспекти застрашава нашия регион и дори цяла Европа“, заяви Ердоган след пристигането си за разговорите в Брюксел. „Никоя европейска страна не може да си позволи лукса да остане безразлична“, допълни той.

„Очакваме конкретна подкрепа от всички наши съюзници в борбата, която Турция води сама. НАТО се намира в критичен период, по време на който трябва ясно да покаже подкрепа“, каза още турският президент.

„Събитията на гръцко-турската граница ясно говорят за политически мотивиран натиск върху външната граница на ЕС“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди разговорите с Ердоган. „Намирането на решение на тази ситуация ще изисква намаляване на натиска върху границата“, допълни тя.

След разговорите председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че екипите, оглавявани от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността и от турския външен министър, ще работят в „следващите дни за изясняването на прилагането на сделката между Турция и ЕС“, предаде „Евронюз“.

Фон дер Лайен отбеляза, че в следващите дни и седмици пълният текст на споразумението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване, предаде БТА.

Тя съобщи, че ЕС е изразил готовност да продължи работата си по споразумението, ако така постъпи и Анкара. Днес очертахме областите от общ интерес, в които работата да продължи, трябва да потърсим път напред. Явно имаме различия, обсъдихме ги открито, заяви Фон дер Лайен. Тя добави, че от подкрепа имат нужда и мигрантите, и Гърция, и Турция.

Шарл Мишел обясни, че на срещата двете страни се обсъдили споровете си около изплащането на шестте милиарда евро, залегнали в споразумението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци. Той допълни, че ЕС е внесъл пояснения кои суми определя за „изплатени“ и кои за „обещани“.

Днешната среща е първа стъпка в правилната посока, към силен политически диалог, заяви Мишел. Той съобщи, че се очаква в следващите дни или седмици да има нова среща ЕС-Турция на високо равнище.

И Фон дер Лайен, и Мишел подчертаха, че сделката от 2016 г. остава в сила.

Миналата седмица ЕК уточни, че досега от предвидените шест милиарда евро са изплатени 3.2 млрд. евро от общо договорено разпределение на 4.7 млрд. евро. Изплащането на сумите се извършва след проверка на извършените дейности на място. Тези суми не са предназначени за турските власти, а за бягащите от бойното поле в Сирия, добави тогава говорителят.

Турският лидер напусна, без да направи изявление пред медиите. Служители от неговия офис описаха разговорите като „продуктивни“.

В коментар след разговори по-рано през деня с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбер Ердоган обвини Гърция, че опитва да извлече финансова изгода от ЕС заради кризата, предаде „Гардиън“.

Междувременно вчера Финландия, Франция, Германия, Люксембург и Португалия се съгласиха да приемат непълнолетни мигранти от Гърция.Коментар на новината чрез Facebook