Европа е прекалено зависима от външни доставки на медицински стоки

Европа е прекалено зависима от външни доставки на медицински стоки

© Reuters

Европа зависи прекалено много от други държави за снабдяване с медицински стоки. Това коментира германският министър на икономиката Петер Алтмайер пред агенция „Ройтерс“. Държавите от ЕС трябва да диверсифицират международните снабдителни вериги, смята той.

„Настоящата криза показва, че трябва да избягваме едностранна зависимост“, включително като Европа не зависи от извъневропейски доставчици на медицински стоки. „За тази цел се нуждаем от европейска индустриална стратегия, която да засили индустриалната база в Европа, в комбинация с добри рамкови условия, особено за малките и средните компании“, смята той. Подобна стратегия обаче трябва да е в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО).

„Германия, която ще поеме председателството на ЕС от юли, изпитва специална отговорност да оформи в Европа дух на солидарност в светлината на кризата с коронавируса“, каза още той. Единният пазар е икономическият гръбнак на ЕС и е обект на завист от много държави, отбеляза Алтмайер.Коментар на новината чрез Facebook