Докторът, опитал да предупреди за коронавируса, почина от него

Докторът, опитал да предупреди за коронавируса, почина от него

© Associated Press

Докторът в Китай, който първи опита да предупреди други лекари за новия коронавирус с над 30 хил. заболели, е починал, след като се е заразил от него. Това съобщиха китайски медии, цитирани от Би Би Си и „Гардиън“.

Новината дойде и от международното издание на комунистическата партия Global Times. Тя я съобщи в „Туитър“, но публикацията бе премахната.

Ли Уънлян, офталмолог и „един от осмината изобличители, опитали да предупредят други медици за коронавируса, но порицан от местната полиция, почина от коронавирус в четвъртък в Ухан“, гласеше публикацията на „Глобал таймс“.

Според различни източници от последните седмици Ли е бил призован от полицията, когато опитал да говори за вируса в страната, която още си спомня епидемията от Тежкия остър респираторен синдром (SARS) преди почти две десетилетия. След като заразените станаха стотици, а много бързо – и хиляди миналия месец, китайските власти предупредиха местните управници да не крият нищо, свързано с непознатия досега коронавирус. Лекарят пък получи извинение.

Преди това обаче разследването на полицията срещу Ли и другите седем души бе за „разпространяване на слухове“. Първото му съобщение по темата е от 30 декември, в група за медици в приложението „Уичат“ с предупреждение, че е добре да се носи предпазно облекло, за да се избегне заразяване.

Диагностициран е с коронавирус едва на 30 януари, но в мрежата „Уейбо“ описва как на 10 януари започва да кашля, ден по-късно вдига температура, а след още два дни е приет в болница.Коментар на новината чрез Facebook