Дипломат номер едно на ЕС се извини за изказване за "синдрома Грета"

Жозеп Борел (вляво) на среща с иранския външен министър в началото на седмицата

Жозеп Борел (вляво) на среща с иранския външен министър в началото на седмицата

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел се извини днес заради свое изказване, което бе свързано с протестите на младежи, вдъхновени от шведската екоактивистка Грета Тунберг и което породи полемика, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

По време на дебат в сряда 72-годишният Борел подложи на сериозно съмнение ангажимента на младежите, мобилизирани от Грета, и каза, че те не си дават сметка за цената на необходимите мерки, за да се спре климатичното затопляне. Тогава Борел спомена за „синдром Грета“ по адрес на младите екоактивисти.

„Много е хубаво да излизаш и да протестираш срещу климатичните промени, докато не поискат от теб да допринесеш за плащане на разходите, които това ще изисква“, каза Борел в изказването си. После попита: „Бих искал да попитам дали тези млади хора си дават сметка колко ще струват тези мерки“, визирайки цената на мерките срещу глобалното затопляне.

Групата на Зелените в Европейския парламент разпространи откъс от видеото с изказването на Борел и определи думите му като неприемливи от страна на представител на ЕС. Днес в Туитър Борел, който е на посещение в САЩ, написа: „Искам да се извиня на всеки, който може да се е почувствал обиден от моята неуместна препратка към важното младежко движение, борещо се срещу климатичните промени.“

Европейската комисия вече се дистанцира от полемичното изказване на Борел още вчера. Борбата срещу климатичните промени е приоритет за европейския изпълнителен орган, оглавен от Урсула фон дер Лайен.Коментар на новината чрез Facebook