Гръцките депутати започват да спазват забраната за пушене 9 г. след като я приеха

Кафене в центъра на Атина малко след въвеждането на забраната през 2010 г.

© Associated Press

Кафене в центъра на Атина малко след въвеждането на забраната през 2010 г.

В кафенето на гръцкия парламент най-после няма пепелници. Те бяха в сградата до съвсем скоро, на метри от пленарната зала, въпреки че депутатите гласуваха забрана пушене, влязла в сила преди 9 години, 10 месеца и 26 дни, разказва „Гардиън“.

„За пръв път законът се спазва“, пише Димитрис Таранцас, който обслужва депутатите в кафенето вече 18 години. По думите му са премахнати дори металните пепелници в единственото място, където пушенето бе формално разрешено досега – малко помещение до кафенето. Така парламентът става зона без тютюнев дим малко след като Кириакос Мицотакис – страстен противник на цигарите – пое властта преди седмици.

Мицотакис е решен да приложи забраната от времето на предшественика си социалист Папандреу в страна, където 27% от населението палят цигара всеки ден според Евростат. Министерства, болници, училища и други обществени институции трябва да са следващите, които да започнат да изпълняват закона. В заведения неспазването на забраната бе типичен белег още от първите дни – собствениците свързваха с кризата решението за връщането на пепелниците на масите, но резултатът накрая бе, че непушачите трябваше да сядат отвън, за да могат пушачите да палят вътре.

Източник от партията му казва: „Кириакос е фанатичен непушач, никой не иска да бъде видян как пуши около него. Това е приоритет за правителството, но и личен.“

Примерът, който опитва да даде Мицотакис, рязко контрастира с този на министри от левия кабинет на доскорошния министър-председател Алексис Ципрас. На пресконференция на деня за борба с вредата от тютюнопушенето през 2016 г. заместник-министърът Павлос Полакис изпуши множество цигари, като вбеси представители на Брюксел, пише вестникът.

За да даде сигнал, че такива практики остават в миналото, кабинетът назначи в петък Панайотис Бехракис, известен професор и физиолог, изследващ дихателния апарат, начело на кампанията срещу пушенето. По думите му страната все още е с най-лошите резултати по дял на пасивни пушачи в ЕС. Сред мерките на Бехракис ще са гореща линия за нарушаване на забраната и прилагане на глобите – от 50 до 500 евро – които по принцип са записани в закона.

С депутатите обаче може да не е толкова лесно, признава той. „Ползват се с имунитет според гръцката конституция. Ще зависи от председателя на парламента да гарантира, че законът не се нарушава.“Коментар на новината чрез Facebook