Градският транспорт в Истанбул рязко поскъпва от понеделник

Градският транспорт в Истанбул рязко поскъпва от понеделник

© Associated Press

Цената на градския транспорт в Истанбул се увеличава с над една трета от понеделник, за да облекчи сътресенията от загубите в транспортния сектор в последно време. Това съобщи управата на най-големия турски град, предаде „Ройтерс“.

Решението, което вероятно ще се отрази и на инфлацията, следва среща на координационния център за транспорта с камарата на търговците и занаятчиите.

Общината обяснява на сайта си, че от 25 май 2017 г. не е имало поскъпване на билетите, докато заради увеличените цени на петрола, минималната заплата и административните разходи нужните, за да функционира градският транспорт, са се повишили 43% за същия период.

Мярката се отнася за всички автобуси, метрото и фериботите и се въвежда въпреки предизборното обещание на победилия два пъти на избори за три месеца кмет Екрем Имамоглу да намали цените за ползване на градския транспорт в Истанбул. Все по-високите разходи и качеството на живот в града бяха сред факторите, допринесли на избирането му.

Турция все още се възстановява от кризата, разгоряла се преди близо две години и довела до двуцифрена инфлация, превишаваща 20 на сто в пика си. В началото на февруари турската статистика отбеляза, че тя е спаднала до 12% на годишна база през предходния месец, но и този резултат бе по-лош от очакваното от икономисти.Коментар на новината чрез Facebook