Германски остров опитва да се отърве от дребните монети

Германски остров опитва да се отърве от дребните монети

© dpa

Малкият германски остров Вангероге се оказа изпитателен полигон за политическия дебат дали не е време някои евроцентове да бъдат спрени от употреба в Европа. Европейската комисия обмисля дали най-дребните монети да не бъдат изтеглени, а някои компании започнаха да закръглят цените, за да не се занимават с проблема.

На острова с площ под 8 кв. км и около 1300 жители банковият клон не приема 1, 2 и 5 цента от ноември насам. Причината е, че превозът им, който обикновено се прави със самолет, струва повече от номиналната стойност на самите монети, разказва ДПА.

В магазините обаче намериха заместител, като си разменят монети или приемат съдържанието на касичките на клиентите. „Няма как да се справим без монети. Лесно е да кажеш нещо, но не всеки клиент иска да поеме разликата в цената“, споделя Клаудия Грюнеман, собственичка на книжарница.

На теория на всеки клиент би трябвало да се предложи да закръгли цената и да дари рестото за социални проекти, казва кметът Марсел Фангор. Грюнеман отвръща, че няма как да обсъжда това с всеки клиент, особено когато през лятото пристигнат много туристи.

Но и системата за размяна и събиране на монети може също да рухне тогава. Мнозина търговци не могат да закръглят цени, защото много от тях са определени на национално ниво.

„Разбира се, бих приветствала премахването на монетите, но първо трябва доста неща да се променят в икономиката“, коментира и аптекарката Рита АдемесКоментар на новината чрез Facebook