Германия прие "пандемичен закон" с мерки за социална защита

Германия прие пандемичен закон с мерки за социална защита

© Associated Press

Германският парламент прие нов закон с мерки срещу пандемията от коронавирус. Той предвижда премия за болногледачите, повече пари от държавата за преминалите на съкратено работно време, повече тестове. Ето подробностите, обобщени от „Дойче веле“.

Бундестагът прие втори закон с пакет от мерки срещу пандемията. От него става ясно, че здравното министерство вече може да задължава здравните каси да поемат напълно разходите по тестовете за диагностициране на новия коронавирус при здравноосигурените лица. Хората от обкръжението на лица от рисковите групи, например в старческите домове или в болниците, ще бъдат тествани масово за коронавирус като мярка за ранно диагностициране и ефективно прекъсване на веригите за предаване на заразата.

Същевременно лабораториите се задължават да регистрират и хората с негативни резултати от тестовете, а здравните служби ще водят отчет за излекуваните пациенти. Новият закон предвижда да се вписва и информация за това къде най-вероятно се е заразил даден пациент. Данните ще бъдат анонимизирани и ще се изпращат на института „Роберт Кох“.

Всеки един от служителите в домовете за възрастни хора ще има право на еднократна парична премия през тази година в размер на до 1000 евро. Сумата ще може да бъде увеличавана от провинциите и работодателите в бранша до размера на максималния доход, който не подлежи на данъчно облагане – 1500 евро. Премията ще се изплаща от бюджетите на обществените осигурителни каси. Предвиждат се и повече помощи за хората, нуждаещи се от грижи. 50 милиона евро допълнително ще получат общо всичките 375 здравни служби в страната.

С гласовете на мнозинството от управляващата широка коалиция беше приет и втори пакет за социална защита. Той предвижда временно увеличаване на паричните помощи, които получават хората, преминали на съкратено работно време заради пандемията (т.нар. Kurzarbeitergeld). В момента те са в размер на 60% (за бездетните) и 67% (за хората с деца) от последната нетна заплата. Предвижда се след четвъртия месец те да се покачат до съответно 70% и 77%. А след седмия месец да станат съответно 80% и 87%. Тази мярка важи до 31 декември 2020. Предвижда се и по-дълго изплащане на помощи за безработни. Този петък мерките ще бъдат разгледани и в Горната камара на парламента – Бундесрата.

Опозицията разкритикува новите мерки срещу пандемията. Тя смята, че те са грешни и несъразмерни.Коментар на новината чрез Facebook