Германия отчете нулев икономически растеж в края на 2019

Германия отчете нулев икономически растеж в края на 2019

© Reuters

Германската икономика е изпаднала в застой в края на 2019 година на фона на вълната от глобална икономическа несигурност, предадоха световните агенции. Продължава спадът в промишленото производство и намаляването на износа, а данните подчертават предизвикателства, пред които е изправена еврозоната, отбелязва „Асошиейтед прес“.

Резултатите подновяват страховете от рецесия в Германия, точно когато консерваторите на канцлера Ангела Меркел са заети с избора на нов лидер, коментира „Ройтерс“.

Най-голямата икономика в Европа бележи нулев растеж за последното тримесечие на миналата година спрямо трите месеца до края на септември, съобщи днес Федералната статистическа служба (Дестатис), цитирана от ДПА

Резултатът е по-лош от очакванията на анализаторите, които прогнозираха, че брутният вътрешен продукт ще се увеличи макар и незначително – с 0.1 на сто, през разглеждания период.

На годишна основа икономическият растеж на Германия е 0.4 на сто за последните три месеца на 2019 г. и скромните 0.6 процента за цялата минала година.

Трудностите на Германия са централен проблем за икономиката на 19-членната еврозона и за Европейската централна банка, която се опитва да стимулира слабите растеж и инфлация с отрицателни лихви и купуване на облигации с новоотпечатани пари, отбелязва АП.

Германия беше лидер в производството и износа през последните години, но през 2019 година тези сектори са били в застой, докато потребителските разходи и услугите са помогнали страната да избегне рецесия.

Икономистът от Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески заяви, че неотдавнашните надежди за скромен подем на икономиката са били малко преждевременни. Според него германската икономика остава притисната между солидното частно потребление и парализирания производствен сектор. /БТАКоментар на новината чрез Facebook