Германия затваря границите си с 5 държави заради коронавируса

Вътрешният министър Хорст Зеехофер.

© Reuters

Вътрешният министър Хорст Зеехофер.

Разпространението на коронавируса COVID-19 е твърде бързо и агресивно и принуждава Германия да затвори границите си с Франция, Швейцария, Австрия и Дания, макар и не напълно.

Това обяви вътршеният министър на страната Хорст Зеехофер. Изключения ще има за товарни превози и за хора, които пътуват всеки ден през германската граница от и до работното си място, цитира думите му на пресконференция германската обществена телевизия А Ер Де.

Според „Зюддойче цайтунг“ забраната засяга и Люксембург. Нуждата да се допускат прекосяващите границата на пътя си от и до работа обаче означава, че това затваряне ще бъде трудно изпълнимо – става дума за хиляди пътуващи всеки ден по този начин и важни за люксембургската икономика.

„Положението е много сериозно“ и пикът на епидемията в страната, където заразените към този час са над 5600, „все още не е достигнат“ и е важно да се прекъсне веригата на инфекцията, продължи Зеехофер. Затова от 8 ч. германско (9 ч. българско) време в понеделник сутринта федералната полиция ще осъществява контрол при границите тези четири държави. „Дойче веле“ съобщи, че полицията вече е разположена на границите.

Зеехофер обясни, че германските граждани, в момента намиращи се извън страната, ще имат право да се приберат и след този час.

За намерението на властите в Берлин по-рано днес съобщиха държавната агенция ДПА, влиятелният „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и многотиражният „Билд“. Тогава обаче, помолено да коментира, френското вътрешно министерство отрече да има „затваряне на границата“ с Германия, като заяви, че пресичането ѝ просто ще бъде сведено до крайно необходимите случаи.

Мярката е съгласувана с властите в провинциите Севеен Рейн – Вестфалия, Баден-Вюртемберг и Бавария, намиращи се на изброените граници. В тях са повечето случаи на заразени в Германия (съответно 2100, 827 и 886 към този час). Много провинции на Германия вече въведоха собствени ограничения на обществения живот или забраниха всякакви или почти всякакви публични събития. Германският железопътен оператор „Дойче бан“ ще извършва само част от превозите си.Коментар на новината чрез Facebook