В Хонконг неуважението към химна на Китай ще се наказва със затвор

Законът бе приет на символичната дата 4 юни, годишнина от смазаните с кръв протести на площад Тянанмън в Пекин. На снимката жители на Хонконг се събират в памет на жертвите, след като полицията забрани многолюдно шествие тази година заради коронавируса.

© Reuters

Законът бе приет на символичната дата 4 юни, годишнина от смазаните с кръв протести на площад „Тянанмън“ в Пекин. На снимката жители на Хонконг се събират в памет на жертвите, след като полицията забрани многолюдно шествие тази година заради коронавируса.

Парламентът на Хонконг прие днес закон, криминализиращ неуважението към химна на Китай, предадоха „Франс прес“ и „Ройтерс“, цитирани от БТА.

Според местната продемократична опозиция това е поредната мярка на Пекин за затягане на хватката му над полуавтономната китайска територия.

Законът бе приет на второ четене с 41 гласа „за“ при един „против“. Опозицията бойкотира гласуването, тъй като беше гарантирано, че пропекинското мнозинство ще го спечели. Този ход идва броени дни след като китайските власти решиха да прокарат закон за националната сигурност в Хонконг, който според САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, както и международни правозащитни организации ще подкопае свободите в района.

Приетият днес в Хонконг закон постановява, че учениците в началните и средните училища трябва да учат да пеят „Марша на доброволците“, а също да познават неговата история и церемониал. За неуважение към химна се предвиждат наказания до три години затвор и глоби до 50 000 хонконгски долара (6450 американски долара).

Китайският химн беше освиркван на футболни мачове, където запалянковци понякога пееха песента „Слава на Хонконг“, станала емблематична за продемократичното движение в района, който е световен финансов център.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече

Полицаи и пожарникари влязоха по-рано днес в хонконгския парламент, след като двама продемократични депутати хвърлиха в залата течност със силно неприятна миризма, за да протестират срещу смазването на протестите на площад „Тянанмън“ в Пекин от китайската армия преди 31 години.Коментар на новината чрез Facebook