В Северна Македония 180 души са се заразили с COVID-19 за ден

В Северна Македония 180 души са се заразили с COVID-19 за ден

© Associated Press

Скопие обяви поредно рязко увеличение на новите случаи на коронавируса. Само за ден в Северна Македония са регистрирани 180 нови случая, повечето в столицата.

Оздравелите са едва 11. Допреди десет дни броят им често надхвърляше този на новозаразените. Броят на потвърдените случаи за 24 часа бе едва няколко десетки, редовно около 20.

С разхлабването на мерките обаче, смятат властите, мнозина са пренебрегнали предписанията за социално дистанциране.

Вицепремиерът и шеф на кризисния щаб Буяр Османи сподели видеоклип, с който опита да призове гражданите да избягват големи събирания на маса, защото това крие рискове.

Само за последните четири дни регистрираните нови случаи са почти 500. Това е рязък скок в страната с население под 2 млн. души, където потвърдените случаи бяха около 2000, преди да започне тенденцията към ново увеличение. Сега са 2790, починалите са 149, оздравелите – 1632-ма души.

Днес в страната е неработен ден, а в големите градове действа полицейски час до понеделник сутринта, като опит да се ограничи отново разпространението на COVID-19.

Резултатите се базират на известно увеличение на тестовете спрямо предходните дни – 1272 са направени за 24 часа.Коментар на новината чрез Facebook